Зимзелен, бинка / Vinca minor

Зимзелен, бинка / Vinca minor
Семейство Apocynaeeae
Тревисто растение c големи сини цветове. Ви рее измежду храстите в цяла северна България. Прили ча на клематис, но е no-дребно. Отровно!
11рави се отвара за лечение на треска и малария. До за: 3-5/500. Съдържа гликозида винцин, които действа като напръстника.

Звездица, птича трева врабчеви чревца / Stellaria media

Звездица, птича трева врабчеви чревца / Stellaria media
Семейство - Canjophylaceae
Расте по бунищата, край сградите, из ни вите в цялата страна. Цъфти през пролетта, лятото и есента в бяло. Съществува поверие, че тази билка разтуря магиите. Отварата се използва против трес ка и при уплах. Доза: 10 - 15/500.

Зъбна трева, саркофай / Plumbago europea

Зъбна трева, саркофай / Plumbago europea
Семейство - Plumbaginaceae
Тревисто, расте по сухите, припечни места из тракийската равнина и равнината на Северо-източна България. Цъфти през втората половина на лятото отначало 6 синьо-виолетово и после в розово.

С отварата от корена се правят лапи при ревматизъм и гаргара против зъбобол.

Конско ребро, галега, жабляк, диво салкъмче / Galega officinalis

Конско ребро, галега, жабляк, диво салкъмче / Galega officinalis
Семейство - Papilionaceae-Leguminosae, Н. Geisskraute, фр. Rue de chevre, анг. Goats rue, urn Capraggine.

Тревисто растение, което достига до един метър. Прилича на едър див грах. Расте из влажни сен чести места в изкопи, край канали из цялата страна до 1300 м н. в. Цъфти в лилаво от май до август. Берем тревата през май и юни, а след коситба, през август можем да я берем още веднъж - есенна галета. Сушим на китки на сянка пазим в чували.

Дрогата понижава съдържанието на захар в кръвта - има подобно на инсулина действие. Притежава диуре-тичен ефект, потогонно действие, увеличава млечната секреция.
Съдържа гванидиновото производно галегинин с хи-погликемичко действие. Освен това са установени фла-воноиди, танини, сапонини и горчиви вещества.

Употребата на билката трябва да става внимател но и под лекарски контрол, тъй като може да доведе до покачване на артериалното налягане и стомашно-чревни нарушения.
1 супена лъжица дрога се залива с 250 мл Вряща вода, Чака се да изстине и се прецежда. Изпива се за 1 ден на 3 части, половин час преди ядене.
Доза за отварата: 10-15/500.

Залист, миши трън, див чемшир / Ruscus hypoglossum

Залист, миши трън, див чемшир / Ruscus hypoglossum
Семейство - Liliaceae
В България е рядко растение и събирането му е забранено. Среща се из храсталаците и гъсталаците в цялата страна. Цъфти през втората по ловина на пролетта в жълто-зеленикаво, прилича на съседния вид.
Берем стръковете с цвят. Една от групата билки - "проклетии", с които на родът прави магии. Отварата стимулира апетита, има пикочогонно и отводняващо действие. Доза: 5-10/500.

Коприва / Urtica dioica

Коприва / Urtica dioica
Семейство - Urticaceae - коприви, Н. Grosse Brennessel, фр. Grande ortie, am, Stingging, um.Ortica, тур. Ъсърган.

Расте повсеместно. Многогодишно корени ще, едногодишни стъбла. Цъфти от пролетта до есен та.
Дроги: Herba, Folia и Radix - urticae dioicae. Рандеман за тревата - 4:1. За корените - 3:1. Корените берем през пролетта и есента, а тревата през пролетта. Отварата от корените и листата засилва апетита, пречиства кръвта, лекува ревматизъм подагра, скро-фули, и туберколоза и против продължителна менструация. Доза: 10/500.
Отвара от корените, смесена с оцет е отлично средство за подхранване на косата.
Широко популярна е копривената супа. Върховете и листата можем да смиламе, след изсушаване и да използваме за подправка на ястия или направата на пюрета и др. За лечение на язва в стомаха се препоръчва болният да яде дълго време само коприва във вид на различни ястия.
От семето се прави копривено брашно, което съдържа мравчена киселина и др. Болните от ревматизъм могат да правят бани като поразените места се масажират с китка прясна коприва.
Най-голямо съдържание на мравчена киселина в копривата има през есента - разгара на ловния сезон. Тя е вредна за ловджийските кучета, особено птичарите. Когато те тичат през тревата растението предиз виква възпаления по кожата и очите им, причинява фа рингити, стоматити и др.
От стъблата се вадят качествени текстилни нишки.

Коноп / Cannabis sativa

Коноп / Cannabis sativa
Семейство - Cannabaceue, Н. Hanf, фр. Chanvre. анг. Hemp, ит. Сапара,

Едногодишно културно и диво растение. Цъфти през втората половина на лятото. Берем - Sumitates cannabis - връхчетата и Semen cannabis - семето. От семето се прави масло - Oleum cannabis, което след ка то изсъхне, става подобно на безира (Oleum lini). Отварата от семето или връхчетата лекува анги-
на, хрема, кашлица. Използва се при възпаление на пи кочния мехур и като слабително. Смляно и сварено се мето се прилага външно за лапи при болки от отоци, ставен ревматизъм, болки в гърлото, узряване на ци реи. Топлото конопено масло се употребява за разтри ване на гърдите на кърмачките при подутини (ядки) и намаляване на кърмата. Доза: 10/500.
Женските съцветия на растението както и семена та - марихуана - се изсушават и понякога обработват, когато са предназначени за употреба от човека с оглед на психоактивното им въздействие. Марихуаната наи-често се ползва заради специфичните й ефекти върху психиката, но в развитите страни все повече нараст ва медицинската й употреба сред болни от глаукома, СПИН, рак, множествена склероза и др.

Кокиче / Galanthus nivalis

Кокиче / Galanthus nivalis
семейство Liliaceae
Om луковиците на добре познатото на всички цвете се изстисква сокът и се смесва с оцет (1:1). Чрез намазване с получения препарат се лекуват гуша, брадавици, доброкачествени тумори.
ОТРОВНО! Съдържа алкалои да нарцисин.
Тинктурата във вид на капки може да бъде много по лезна при старческо треперене, паркинсон, полиомиелит, нарушено зрение, отпадналост и множествена склероза.
На базата на екстракт от листата и цветовете на блатното кокиче е създаден известния препарат "Нивалин". Той е уникално средство за лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система, като се прилага и за лечение на деменции от Алцхаймеров тип.

Kартоф / Solanum tuberosum

Семейство Solanaceae

Родом от планините на Чили и Перу, пренесена в Европа през XVI век от испанците. По значителното си съдържание на нишесте, картофите се доближават до хляба, а по разнообразието и богатството на витамини, се равняват на зеленчуците. Те са ниско калорични.

В 100 гр картофи има едва 80 калории, което ги прави подходящи за хората с наднормено тегло, още повече, че имат и изразен диуретичен ефект.

Здравословно е да се консумират варени или печени, защото при пържене поемат много мазнина и стават високо калорични. Картофите са особено богати на калий, който понижава кръвното налягане, витамин В и С. Само 200-500 гр от зеленчука покриват дневната нужда от този витамин. Най-добре е картофите да се варят на пара добре измити и необелени, за да се съхрани в тях в максимална степен ценният витамин. Изобилието от калий в картофите ги прави подходящи за лечебна храна на страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Пресният сок от сурови картофи се използва при лечение на гастрити, язви и диспепсия, запек и други смущения в храносмилането. Дневната доза е 150 мл. За болки в очите, подпухване на клепачите и торбички под очите се прилага 10-15 минутен компрес с резенче пре сен картоф.

Народната медицина препоръчва сварени картофи като лапи за налагане на циреи. Прясно отрязани фи-лийки картоф, поръсени с малко смляно кафе и наложе ни на слепоочията ликвидират главоболието.


При ревматизъм и артрит се прилага следната отвара: в 2 л кипяща вода се слагат. 1 кг добре измити, небелени картофи. Варят се докато Водата остане напо ловина. Течността се пие през целия ден вместо вода. Ле чението се провежда в продължение на 40 дни и след почив-

ка от 10 дни се повтаря. Лечението е още по-успешно в комбинация с прясно изцедени зеленчукови сокове (целина, спанак, моркови, зеле) и плодово-зеленчукова диета.

Добре е преди това да се направи консултация с лекар.

Кандилниче, черно кандилче, мъртва коприва, шандра

Кандилниче, черно кандилче, мъртва коприва, шандра
Ballota nigra, Семейство - Labiatae
Расте по буренясали и изоставени места из цяла България. Прилича на мъртва коприва, бударица и др. Отварата се използва против подувания и болки в стомаха и червата и за пречистване на кръвта. Цве­товете на кандилничето съдържат флавоноиди (акаце-тин, апигенин, диосметин), етерично масло, органични киселини (кафеена, ферулова, хлорогенова) и др.

Билката притежава седативно, транквилизиращо, укрепващо, спазмолитично, антиаритмично, диуретично и антисептично действие. Ефективна е като средство против повръщане и спомага за здравяването на раните. Препоръчва се като успокоително средство при безсъние, дисменорея, неврози, диспептични разстройства (гадене, повръщане), както и при ревма­тизъм, ставни и мускулни болки. Доза: 10/500.

Зеленика / Phyllirea media



Семейство Oleaceae - маслонови

Расте само в Странджа, южните Родопи и Кресненското дефиле. Храст, които обича топлото. Образува и сам цели формации. Цъфти в жълто.

Отварата от листата лекува малария. Доза: 5/500.

Лобода / Clinopodium

Лобода / Clinopodium
Семейство Chenopodiaeeae
Разпространено повсеместно. Цъфти през лятото и есента в зелено. Отварата от билката се употребява против хемороиди. Промива бъбреците и каналите им. Доза: 15/500.
Съдържа гликозида хеноподин, калиев оксалат и др.

ЛИПА / Tilia argentea

ЛИПА / Tilia argentea
Видове: Сребърна липа, сребриста липа, бяла липа
Семейство: Tiliaceae - липи). Н. Silberlinde, фр. Tilleul argentee.
Високо дърво със силно развити и дълбоки коро ни. Цветовете му са дребни, събрани по много в съцве-тие, чиято дръжка е сраснала с един прилистник. Изклю чително миризливи, те се посещават масово от пчелите. Затова липата се счита за едно от най-медоносните рас тения. Цъфти в зависимост от вида - (известни са пове че от 20) - през юни, юли и август. Използват се съцветията с и без присъцветниците на сребристата - Flores tiliae argenteae, едролистната

Fl. tiliae platiphili и дребнолистната липа - Fl. til. Cordatae, събрани по време на цъфтене, които се су шат на сянка или в сушилня до 45°С. Цвета на едроли стната събираме, опаковаме и съхраняваме отделно, а на другите два вида може и заедно. Рандеман за сребър ната 3:1, за другите два вида, съответно 4:1 и 9:2. Най-скъпа е дрогата на последния вид. В нашата народна медицина най-много се употребява сребристата липа. Тя расте из долините и предпланинските местности на цяла България, но най-много в североизточните й части до 1500 м н.в.
Липовият цвят притежава потогонно, леко дезин фекционно, противоспастично, противовъзпалително и диуретично действие.
Има отхрачващ ефект и успокоява лигавицата на дихателните пътища. Облекчава общото състояние при трескави състояния, тъй като улеснява отделяне то на повече течности от организма, като по такъв начин спомага за по-бързото изхвърляне на токсични те вещества от него.
Действа също така благоприятно при ревматични заболявания и при възпаления на пикочния мехур.

Отварата от липа се прилага се при простудни за болявания, грип, бронхит, бронхопневмония, плеврити, ангина, трахеобронхит, възпаление на пикочния мехур и бъбреците, гастрит, ревматизъм, хемороиди, нев растения, зъбобол и др.
Лекува водянка, шарка, кожни обриви, ревматизъм, подагра, пречиства кръвта. Доза: 10-20/500. С бани от липов цвят се лекуват различни неврози - 1/2 кг за една баня.
От дървесината се прави медицински въглен (Carbo tiliae), който се използва също и за рисуване.
Суровина за производството са още дървения мате риал, ликото и кората. Цветът съдържа слуз, етерич но масло, восък, танин, захар и др.

Кучешко грозде / Solarium dulcamara

Кучешко грозде / Solarium dulcamara

Семейство Solanaeeae
Расте из буренищата и тревистите места, покрай градините, по нивите и др. навсякъде из България.
Увивен и катерлив полухраст с разклонено, тръбес-то, в основата вдървеняло стъбло, дълго до 2 м. Плодът е червен и месест, с многобройни семена, цъф ти в лилаво.
Използва се надземната част на растението без вдървенелите части, която се бере по време на цъфте жа - юни-юли. Суши се на сянка или в сушилня до 40°С. Опакова се в бали или торби и се пази се в сухо и про ветриво помещение.
Съдържа гликоалкалоид саланин, гликозид дулкама-рин, сроден с атропина, дулкамаретинова и дулкамаро-ва киселина, сладкото вещество дулкарив, танини, гор чило и др.
Стръковете на растението имат пикочогоно, пото-гонно и слабително действие.
Българската народна медицина препоръчва червено то кучешко грозде при запек, магарешка кашлица, за дух, водянка, ревматизъм, плеврит, подагра, копривна треска, нередовна менструация, болки в ушите, възпа ление на пикочния мехур, грип, сифилис, псориазис, ли шеи, краста, скрофулоза, екзема и др.
1 кафяна лъжичка от билката се запарва в половин литър вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 40 мл преди ядене 5 пъти дневно.
Счуканата прясна билка, кисната 20 дни в зехтин (1:10) служи за мазане на рани, циреи, хемороиди, навяхва-ния, отоци и др.
РАСТЕНИЕТО Е ОТРОВНО! Да се приема под лекарс ки контрол!

В нашата народна медицина се употребява и черно то кучешко грозде (Solanum nigrum L.), което е с бели цветове, а плодовете му са черни.
Надземната му част се употребява при епилепсия, менингит, главоболие, нощен задух, болки в пикочния мехур, стомашни болки и др., а коренът му, накиснат в зехтин, в същото съотношение, както при червено mo кучешко грозде, се употребява при същите болести за лапи при псориазис и като запарка - за жабурене при пъпки по венците.
СЪЩО ОТРОВНО РАСТЕНИЕ! Употребата му да се консултира с лекар!

Кандилка, кошничка / Aquilegia vulgaris

Кандилка, кошничка /  Aquilegia vulgaris
Семейство Ranunculaceae - лютичеви, Н. Gem. Akelei, фр. Aiglantine, ане. Columbine, ит* Amomascoto, рус. Водосбор.

Планинско растение, прилича на лютичето, и градинските кандилки. Цъфти през лятото в лилаво. Расте из Западна България, на Витоша под Резньовете и връх Купена, на Меча поляна и над Конярника.
Отварата действува пикочогонно и потогонно, про тив възпаление на пикочния мехур, водянка, скорбут, малокръвие и пр. Доза: 5/500.
Съдържа амигдалиноподобно вещество, което отделя цияноводород и заради това е отровно за домашни те животни.

РЕЗЕНЕ / Foemiculum vulgare Mill.

ОПИСАНИЕ
Многогодишно или двегодишно растение с 1 до 2,5 м високо, силно разклонено стъбло. Листата са последователни, 3-4 пъти пересто насечени с линейно нишковидни до нишковидни крайни дялове. Сьцветието е сложен сенник с диаметър 8-20 м, с 10-12 главни лъча, без обвивка в основата. Цветовете са жълти. Плодовете са 5-10 мм дълги и 2-3 мм широки, към краищата леко стеснени. Цъфти от юли до септември.
ИЗПОЛЗВАЕМИ ЧАСТИ
Плодовете и етеричното масло.
ЛЕЧЕБНО ДАЙСТВИЕ
Газогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, откашлично, диуретично. Плодчетата се прилагат особено често при деца с ленив стомах, брзапетитие, запек с колики, задръжка на газове и др. Те стимулират храносмилането - подобряват
апетита, премахват коликите, действат газогонно и слабително. Действието им се засилва, когато се комбинират със слабителни билки. Използват се и като от-храчващо средство при бронхити и коклюш. Прилагат се понякога и за увеличаване на млечната секреция у кърмачки, както и за регулиране на нередовната менструация.
НАЧИН НА УПОТРЕБА
При стомашно-чревни колики у кърмачетата се прилага запарка от 1 чаена лъжичка (2-3 г) счукани плодчета, които се заливат с 250 см3 вряща вода и престояват 10 мин в нея. Извлекът се прецежда и подслажда. Дават се по 1-2 чаени лъжички след кърмене. За възрастни се прави три пъти по-концентрирана запарка, която се приготвя по същия начин и се приема по 1 супена лъжица след хранене.

РИГАН - Origanum vulgare L

РИГАН - Origanum vulgare L
Използват се цветоносните връхни части, събрани по време на цъфтеж, като се отрязват на около 20 см от върха.
ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ: Поради съдържанието на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично и успокояващо нервната система действие. Стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиалните жлези, засилва перисталтиката на червата, възбужда апетита. В българската народна медицина билката се употребява при глисти, диария, газове, епилепсия, бронхит, трахеит, жълтеница, болести на черния дроб, безсъние, главоболие.
НАЧИН НА УПОТРЕБА:
Външно приложение: Препоръчва се за бани при обриви, лишеи, сърбежи; за налагане на лапи при възпалени лимфни жлези; за бани при рахит и скрофули.
Вътрешно приложение: 1 с. л. от билката се слагат в 500 мл вода. Ври 3 минути. Пие се по 1 винена чаша 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно.

ВНИМАНИЕ! В големи дози билката е отровна! Да се приема само по лекарско предписание!

Лайкучка, лайка, подрумиче / Matricaria chamomilla

Лайкучка, лайка, подрумиче / Matricaria chamomilla
Семейство Compositae, Н. Echte kamille, фр.Camomille, am. Common, camomil, urn. Camomilla, рус. Ромтика, тур. Кел чичек.

Расте повсеместно. Цъфти от втората половина на пролетта и по-голяма част от лятото.
Берем цветовете със спе циални гребени.
Сушим го на сянка но мо же и на шарена сянка, разстлан съвършено тънко. Рандеман - 9:2. Най-добре се съхранява в сандъци от шперплат.
Чаят от лайка е известен на всеки със своята лекови-тост. Той се употребява от кърмачето до възрастните хора. Съдържа: Olium chamomille, етерично масло, слуз, салицилова киселина, един син въглеводород азулен и др. Доза: за чай - 10:500. Дрога Flores chamomille vulgaris.

Приема се под формата на извлек, получен от / супена лъжица семена, заляти с 400 мл студена во да. След като кисне 2 часа, се изпива по 1 винена чаша 5 пъти дневно.
С лененото семе, смляно на брашно, се правят ла пи за лечение на гнойни рани и изгаряния. За изгаря ния се правят също така и компреси от ленено мас ло, приложено самостоятелно или смесено с варна вода.

Кестен, питомен кестен / Castanea vesca

Кестен, питомен кестен / Castanea vesca
Расте в Берковско и Петричко. Отварата от кори те на младите клонки - против дизентерия, диария, за пречистване на кръвта и пр.
Доза: 10/500.
Плодът е богат на захар нишесте и витамини и е отлична храна. Употребява се в сладкарството и гот варството.
Кестен, питомен кестен / Castanea vesca

Кучешки дрян / CORNUS sanguined

Кучешки дрян / CORNUS sanguined
Расте из храстите в цялата страна. Цъф­ти в края на пролетта и началото на лятото.
Жабурене с отвара от корите на младите клонки ле­кува болни венци.

Здравец / Geranium macrorrhizum

Здравец / Geranium macrorrhizum
Семейство Geraniaceae - здравецови, Н. Felsen Storcheschnabel.
Многогодишно тревисто растение със силна приятна миризма и с дълги хоризонтални коренища с кафяви до кестеняви люспи. Стъблата му са високи 15-60 cm. Листата са с дълги до 25 cm дръжки и назъбени листни петури разделени на 5-7 обратно яйцевидни дя­лове. Цветовете - събрани във връхни съцветия. Расте по скалите и влажните места из всички наши планини. Култивира се и из градините. Цъфти през пролетта и на­чалото на лятото в лилаво-розово.

Лечебно и широко използва­но като декоративно расте­ние. Употребяеми части за ле­чебни цели (дроги) Стрък от обикновен здравец - Herba Geranii macrorrhizi

Коренище от обикновен здравец - Herba Geranii macr­orrhizi

Стрък от здравец се бере по време на цъфтеж, като с остър нож или сърп се отряз­ват цветоносните стъбла и приосновните листа на 4-5 cm от върха на коренището.
Събирането на коренище от обикновен здравец ста­ва през пролетта и есента чрез изкопаване.

Стръковете от здравец се сушат, разстлани в про­ветриви помещения.
Събраните коренища се измиват бързо под течаща вода. След отцеждането им се нарязват на късове с дължина 8-10 cm и се сушат на тънък (3-5 cm) пласт върху рамки в силно проветриви помещения или на отк­рито. Изсушени са, когато при огъване се чупят.

И двете дроги понижават кръвното налягане. Това действие се проявява и ако се приемат свежи листа.

Съдържа ароматично етерно масло - Geraniol.

Крем, бял крем, зъмбак, крин / Lilium candidum

Крем, бял крем, зъмбак, крин / Lilium candidum
Семейство Liliaceae Култивирано градинско растение с големи бели, силно ароматични цветове. От тях се приготвя сладко.

Отварата от луковиците действува пикочогонно. Лекува пясък и камъни в черния дроб, жлъч­ката, пикочния мехур Кукувича прежда, птича свила

Cuscuta europaea (Cenvolvueciceae - поветици)
Паразит върху различни растения. Има нишковидно стъбло, което покрива като с мрежа гос-топриемниците си. Среща се из цялата страна. Най-разпространени са два вида: жълт и розов. Водна отвара и бани лекуват кел (гъбички), кожни об­риви, лишеи и пр.
Отварата смесена с червено вино помага при колики и подувания в стомаха. Доза: 5/500.

Коминче, луличка / Linaria vulgaris

Коминче, луличка / Linaria vulgaris
Семейство Scrophulariaceae
Расте покрай пътищата и нивите из цяла­та страна. Цъфти през лятото в синьо. Берем трева с цвят. Отварата засилва апетита. Запарката от тре­вата лекува кожни обриви и хемороиди. Доза: 5/500. В ПО-ГОЛЕМИ ДОЗИ Е ОТРОВНО!

Киселец / Rumex acetosa

Киселец / Rumex acetosa
Семейство Polygonaceae, Н. Grosser saner Ampfer, фр. Oseille commun, am. Sorell, urn Acetosa, рус. Щавель.

Многогодишно тревисто растение, високо около 60 см, със сочни стъбла и листа, рас­тящо в изобилие по поляните в по-голямата част от Евро­па и отглеждано като листен зеленчук. Цъфти през юни и юли. Горните листа са без дръжки и често са тъмночер­вени. С увеличаването на раз­мера на цветовете, те придо­биват червеникав цвят. Семе­ната, когато узреят, са кафя­ви и лъскави. Многогодишни­те корени навлизат дълбоко в земята. Rumex acetosa

Киселецът е отглеждан кул­турно в продължение на векове, въпреки че с времето популярността му е намаляла. Годните за ядене листа имат вкус, много близък до този на кивито или на ки­сели ягоди. Поради слабокиселия си вкус, се твърди, че гаси жаждата и се смята за полезен за повишаване на апетита. Листата могат да се добавят в салати за подсилване на вкуса.

Съдържа оксалова киселина, която допринася за ха­рактерния му вкус. Противопоказно е за хора с ревма тоидни оплаквания, камъни в бъбреците или пикочния мехур и др. подобни. Киселецът е също слабително средство.

Kориандър / Coriandrum sativum

Kориандър / Coriandrum sativum
Семейство Umbelliferae Н. фр. анг. ит, Coriander,

Едногодишно тревисто растение с характерна ми­ризма. Стъблото е високо от 30 до 50 см. Цъфти през юни - юли из посевите като плевел.

Расте из Източните Родопи и Знеполския район. Култивира се на много места в страната, особено в Бургаска и Сливенска област.

Популярно е като подправка, лечебно и медоносно растение.

Използват се главно плодовете, богато снабдени с етерично масло, което се използва в хранително-вкусо­вата промиииеност и парфюмерията. Във фармацев­тиката се употребяват семената на корианъдра Fructus Coriandri и етеричното масло Oleum Coriandri като ароматизиращи средства и за приготвяне на ле­чебни препарати. Етеричното масло има жлъчегонно, болкоуспокояващо и антисептично действие, подобря­ва храносмилането.

Отварата или запарката от семената служи про­тив болки и газове в червата, против диария, дизенте­рия, бронхит. Използва се още освен за подправка на яс­тия и за приготвяне на пелиново вино. Доза: 10/500.

Каменоломка, потайниче / Saxifraga granulata

Каменоломка, потайниче / Saxifraga granulata
Семейство Saxifragaceae
Малко тревисто. Прилича на дебелеца и ушната трева. Обитава само топлите райони (Кресненското дефиле, Родопите и др.). Цъфти през втората половина на пролетта в бяло. Коренището е с малки грудки, а стъблото с малки листа.

Отварата от цялата билка, в комбинация с други действа като омекчително средство, против диария, кръвохрачене и др. Добро покочогонно средство. Доза: 10/500.

Зайча сянка, аспержа / Asparagus officinalis

Зайча сянка, аспержа / Asparagus officinalis
Семейство Lfliaceae. Н. Spargel, pp.Asperge, рус. Спаржа, тур. куш канмъзъ.

Многогодишно тревисто растение. Коренище то е дебело, хоризонтално, светлобежово, от което из­лизат много шнуровидни корени. От коренището се развиват вертикални издънки, които носят спирално разположени едри люсповидни листа.

Разпространено из храстите и покрай горите, поч­ти в цялата страна. Цъфти през втората половина на пролетта в зеленикаво-бяло. Култивираните варианти се използват като зеленчук - младите връхчета за хра­на пролетно време, а по едрите стръкове се консерви­рат.

Берем Herba през пролетта и Radix asparagi сеп­тември - ноември. Сушим на сянка на китки и съхраня­ваме в книжни кесии. Рандеман 7:2.

Запарката и отварата от всички части действат пикочогонно, против водянка, възпаление на пикочния мехур, мъчно уриниране, пясък в бъбреците, разширя­ват кръвоносните съдове, снижават повишеното ар­териално налягане, забавят сърдечната дейност, по­тискат обмяната на веществата, засилват сърдечни­те съкращения.

Билката се прилага при отоци и задръжка на теч­ности в организма, хипертония и други заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбречнокаменна болест, заболявания на простатата, черния дроб и далака. Зай­чата сянка се препоръчва още и при възпаление на чер­вата, газове, виене на свят, припадъци, хистерия, ото­ци на краката, сърцебиене, подагра, ревматизъм, диа­бет, импотенция, детски глисти.

Използва се за компреси при лунички на лицето, за налагане на лапи при гнойни пъпки и труднозараства-щи рани, за бани при обриви. / с. л, корени (2 с. л. стръкове) се заливат с 500 мл вря-ла вода, Кисне 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.

Цялото растение, нарязано на дребно - във фуража на добитъка - за усилване на млекодайността.

Къпина / Rubus fruticosus

Къпина / Rubus fruticosus
Семейство Rosaceae. Н. Brombeeren, фр. Ronce, анг. Bramble, uttl Rovo, тур. Улеик.

Расте предимно в западната половина на България. Берем листата, корените и плода. Листата събираме след периода на цъфтене, корена берем есен но време, а плода - когато узрее добре. Сушим дрогата на сянка като подходящи са само здравите, ненаядени от насекоми нечервени листа.
Отварата от листата и корена е с много добро кръ воспиращо действие при силна и продължителна менструация. Пие се и за пречистване на кръвта. Билка та съдържа танин, етерно масло и др. Доза: 15-20 /500.
За целта се използват също и листата от срещащи те се в България подобни видове, като caesius и др.

Лен / Linum usitatissimum

Лен / Linum usitatissimum
Семейство Linaeeae H.Lein, фр.Ьгп, ане. Jax, urn* Lino, тур. Кетен.
Едногодишно културно тревисто и влакнодайно растение с тънко, цилиндрично, високо до 120 см стъбло.
Листата са последователни, линейно-ланцетни, целокрайни, дълги 2-4 см. Цветовете са с петлистно небесносиньо венче. Има продълговато яйцевидни, сплескани, в единия край заострени, в другия закръг лени семена - кафяви, гладки и лъскави. Цъфти през юни и началото на юли.
Използва се лененото семе (Semen Lini), събрано в периода на пълна зрялост. За лечебни цели от него се правят ленено масло (Oleum Lini) и ленено брашно (Farina Lini).
Лененото семе съдържа слузно вещество, на което се дължат омекчаващото му, противовъзпалително и леко слабителното действие, тлъсто масло, съста вено предимно от глицериди на ненаситени висши мастни киселини - линоленова, линолова и олеинова. Лененото масло действа добре при изгаряния. От не го се получава изходно за биосинтеза на простаглан-дините в човека вещество, съдържащо витамин F. За лечебното му действие играе съществена роля циа-ногенен гликозид линамарин.
Лененото семе съдържа още около 20-30% белтъчи ни, 10-25% въглехидрати, органични киселини, фермен ти, витамин А и др.
Лененото семе е полезно при болни с нарушена об мяна на мазнините. Може да се прилага в диетата на пациенти с атеросклероза и при затлъстяване. Съдържащото се в семената ленено масло пречи за всмукването на животинския холестерол.
Освен това има омекчаващо действие, като улес нява отделянето на храчките при ангина, бронхит, кашлица, астма, много добър слабителен ефект, об лекчава болките при възпаление на бъбреците, пикоч ния мехур, действа против диабет и гонорея.

Латинка / Tropaeolum majus

Латинка / Tropaeolum majus
Културно градинско растение. Отварата от листата, цвето вете и плодовете - за прочистване на кръвта и против скурбот. Успокоява болките в стомаха и червата.
- 150 цвята натопени в половин литър газ след няколко дни се стопява вътре и тази настойка служи против разновидни ревматични болки.
Доза: за отварата - 5/500.

Змийска хурка / Arum maculatum / змиярник, змийски лапад, змийско грозде

Змийска хурка / Arum maculatum

Семейство - Araceae, Тур. Бучоги.
Среща се из влажните и тъмни гори из цялата страна. Листата са напръскани с червено-кафяви петна. Особено характерно за това расте ние е хурката, която излиза от един фуниевиден лист - влагалище. Цъфти в бяло-зелено. Берем тревата пролетно време, а корена - през есен та и рано на пролет.
Корените запазваме пресни във влажен пясък, може и да се изсушават, най-добре в сушилня до 40С или на сянка, като за по-голямо удобство се нанизват на конец.
Опаковат се в торби. Пазят се в сухо и проветриво помещение.
Вилката съдържа алкалоидоподобното вещество аронин, коницин, сапонини, които са отровни, скорбя ла, мазнини и др.
Притежава противовъзпалително действие.
Arum maculatu
Отвара от тревата се препоръчва за лечение на хе мороиди, кашлица, малария, пясък и камъни в бъбреци те и пикочния мехур, киселини и болки в стомаха, чер нодробни заболявания и др.

Малки късчета от корена (колкото царевично зърно) се гълтат против хемороиди или се приемат настър гани с мед. Отровно! Коренищата, счукани на каша, се използват и външно, за налагане при болки и подуване на стомаха и червата. Настойка се прави в силна ра кия 1:10 и действа добре при ревматизъм, подагра и хе мороиди. Във ветеринарната медицина плодовете се добавят към храната на животните против диария.
1 парче (колкото царевично зърно) прясно коренище, взе то след ядене с малко вода, или 3 ситно настъргани корени ща се поставят, в 100 г мед. Взгша се по 1 чаена лъжичка след ядене 3 пъти дневно. Прилага се и под формата на настой ка: 1 чаена лъжичка от коренищата се заливат с 300 мл студена вода и се оставят, да киснат 8 часа. Пие се по 1 ра киена чашка след ядене 3 пъти дневно. Внимание! В по-го леми дози растението е отровно! При варене или сушене отровността на билката, която се дължи на сапонини-те, се губи. Доза за отварата: 3-5/500.
Змийска хурка / Arum maculatum

Калоферче / Tanacetum

Калоферче / Tanacetum
Chrysantemum balsamita, семейство Compositae - сложноцветни
Тревисто растение, расте по скалите, сред храсталаци те и из ливадите - среща се рядко. В градините е култивирано. Цъфти през лятото в жълто.
Берем листата или целите стръкове заради листа та, които се употребяват против хемороиди и като слабително, под форма на запарка и отвара. Доза: 5 - 10/500.
Съставна част на пролетните билкови чайове за прочистване на кръвта. Пие се като ароматен чай - по няколко листа на чаша вода.

Кисел трън / Berberis vulgaris

Семейство Berberidaceae. Н. Sauerdorn, фр. Vinetiet; ане. Barberry, ит. Crespino, тур. Амбер барис. Среща се рядко в цялата страна из храс­талаци и на сухи каменливи места докъм 1200 м н. в. Силно разклонен бодлив храст, висок до 3 м, с ръбести клонки, покрити с жълтеникава кора, която през вто­рата година става сива. Цъфти април - юни.

Берем корени, листа и плод. Листата берем пролет­но време, коренът - през есента, а плода, когато узрее. Корените съдържат главно алкалоиди от протобер-беринов тип. Основни в тази група са алкалоидите бер-берин, ятроризин, колумбамин и палматин.

Плодовете съдържат ябълчна, винена и лимонена ки­селина, витамин С, пектин и каротеноиди. Отварата от корените е добро пикочогонно сред­ство, употребява се против болестите на черния дроб, диабет, действа съдоразширяващо, спазмолитично, против запек, възпаление на бъбреците и пикочния ме­хур, при спазми на стомаха, диария, дизентерия, при ревматизъм, шипове, отоци, скрофули и др. Външно се употребява при перде на очите и при възпаление на венците

Отварата от плодовете - против далачни и чернод­робни болести. От плодовете и листата се прави чай против скорбут, а само от листата - против диария и дизентерия.

Всички части на растението премахват спазмите на жлъчния мехур и действат болкоуспокояващо при жлъчнокаменна болест и дискинезии на жлъчните пъ­тища, стимулират отделянето на жлъчка. Корените и

Исоп, син кантарион / Hyssopus officinalis

Исоп, син кантарион / Hyssopus officinalis

Семейство Labiatae - устоцветни. Н. Kirchenyssop, фр. Hyssope, am. Hyssop, urn Issopo, тур. зулфа. % , (1-2). Тревисто, прилича на червения кантрион, но има по-широки и по-големи листа. Цъф­ти в края на лятото и начало­то на есента в синьо. Среща се в западната част на отечест­вото ни.

Берем тревата (както е и с червения кантрион) по време на цъфтежа и я сушим на китки на сянка. Накисът или отварата от исопа помага против стомашни болки, запек, предизвиква апе­тита, намалява гниенето в чер­вата, пречиства кръвта, лекува скрофули, ревматизъм, ма- Hyssopus officinalis локръвие през пубертета. Билката е с антисептично и тонизиращо действие, прилага се също при заболява­ния на дихателната система и за детоксикация. При ангина се прави гаргара. Доза: 5/500. При рани и конту­зии и кръвонасядания - лапи. Два-три листа или връхче­та от исоп се слагат в салатата за вкус и апетит.

Употребява също така и като подправка при при­готвянето на ликьори.
Ценна лекарствена билка. Съдържа горчивото вещество хисопин, танин, етер­но масло и др.

Любениче, динче, чернилник, разваленка / Sanguisorba officinalis

Любениче, динче, чернилник, разваленка / Sanguisorba officinalis
Семейство Rosatceae, Grosser Wiesenknopf, фр. Grande pimprenelle, анг. Great bumet, um. Sorbastrella.
Расте из влажни те високи планински ли вади - по всички наши ви соки планини. Прилича на агримониа, но е по-дреб но. Цъфти през лятото в розово.
Отварата от цялата билка действа против силна менструация, хемо роиди, болки в стомаха и червата. Доза: 10/500. Мед. дрога: Radix pimpinellae italicae, Senguisorba minor
Също като горния вид, но с още по-голямо разп ространение. Берем цялото растение от юли до окто мври. Сушим на китки на сянка. Отварата - против кървоизливи, силна менструация, хемороиди, дизенте рия, малария, във вид на лапи - против гнойни циреи, рани и кожни обриви.
Доза: за отварата - 5/500.

Кръстата лепка / Galium odoratum

Кръстата лепка / Galium odoratum
Семейство Rubiaeeae - брошови
Много разпространено тревисто растение, с прешленесто стъбло - на всеки прешлен с по 4 листа, от които излизат цветовете (жълти и дребни).
Отварата от тази билка укрепва организма, действа против болки и разстройство в стомаха, за спиране на кръвоизливи от хемороиди и силна и продъл жителна менструация. Доза: 5/500.

Камиляк, слез, слезен, окрилче / Malva silvestris

Камиляк, слез, слезен, окрилче / Malva silvestris
Семейство Malvaceae Н. Wildkatze, фр. Mauve sauvage, am. High malow, urn Malm. тур. Ябани гюмег.

Тревист храст. Расте повсеместно. Цъфти от пролетта до есента в бледо-лилаво.
Берем корените, листата и цвета. Корените - есен но време, а листата - след цъфтежа. Листата както и цвета сушим на сянка. Съхраняваме в чували, а цвета в книжни торби. Рандеман: 4:1 за корените, 5:1, за лис тата, а за цвета 7:1.
Билката действа отхрачващо, омекчаващо. Отвара та от цвета и листата - против настинка, хрема, кашлица при бронхит пневмонии, против астма, при болки в коремната област, червата, черния дроб, про тив газове, възпаление на сливиците и пр. Употребява се още при трудно уриниране и кръв в урината, възпа ление на бъбреците и пикочния мехур, скрофули, рак на гърдата и др.
Външно се препоръчва за налагане като лапи при заушка, за бани при възпаление на очите и клепачите, за гаргара при зъбни подувания и гърлобол, за клизми при възпаление на червата, за промивки и лапи при рани.
1 супена лъжица от цветовете или листата се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 5 пъти дневно, може подсладена с мед.
Доза: 10 - 15/500.
Съдържа, нишесте, ароматини вещества, глигозида малвин, слуз, витамин С, провитамин А, танини и др.

Знойка, подшумка / Heliotropium europaeun

Знойка, подшумка / Heliotropium europaeun
Семейство Borraginaceae,
Едногодишно растение с високо до 30 см разклонено стъбло, овални листа и бели цветове. Прили ча на поречът (Borrago). Расте по сухи, тревисти мес та, по нивите, покрай пътищата в цялата страна. Цъфти през лятото и в началото на есента. Бере се цялото растение по време на цъфтежа.
Съдържа хелиотропин, лазиокарпин, циноглосин и други неизяснени съставки.
Съществуват данни, че дрогата притежава епителотокично действие, съпроводено със спазмоаналгетичен ефект.
Прилага се локално при брадавици, лишеи, рани, мазо ли, язвена болест, хемороиди, анемия. Отварата пре чиства кръвта, премахва киселините, лекува болки в стомаха, язва и пр. Доза: 5/500. Причинява тежки ток сични явления, поради което

СТРОГО СЕ ЗАБРАНЯВА УПОТРЕБАТА Й БЕЗ ЗНАНИЕТО НА ЛЕКАР.
Отравянето протича в две фази. През първата се наблюдават гадене, повръщане, подут и болезнен ко рем. Ако не се предприемат спешни мерки, извънредно бързо се развива вторият стадий, характеризиращ се с асцит, балониране на корема, силна спонтанна и пал-паторна болка, хепатомегалия, олигурия, адинамия, ко ито тежко засягат черния дроб. Смъртта настъпва вследствие на чернодробна недостатъчност.

Леска, лешник / Coryllus avellana

Леска, лешник / Coryllus avellanaСемейство Брезови Betulaceae
Расте из цяла България. Отварата от кората лекува малария, и действа стегателно. Ядките от плода действат пикочогонно и против глисти. Те са и отлична храна. От тях се извлича много здравословно меко масло, широко употребявано за приготовяне на различни козметични средства. Леска, лешник / Coryllus avellana

Имел, бял имел / Viscum album

Имел, бял имел / Viscum album
Семейство Loranthaceae H.Weisse mistel, фр. gui, анг. Mistletoe, um. Visco.
Дребно храстче c повече или по-малко пра­вилни вилужно разделени клонки, завършващи на края с два листа, като перки. Освен по диворастящите дървета, паразитира още и по овощните. Най-много се среща в източна Бълга­рия, особено в резервата Лонгоза, в големите и влажни гори, както и в полите на Средна гора.
Берем и пролет и есен. Сушим на китки и на сянка. Употребява­ме и клонките и плода.

В съвременната медицина се използуват листата заедно с клонките (дрога Herba Visci) или само листата (Folia Visci), които се берат през март и април. Понижава високото артериално налягане, нормализира ниското и подкрепя натрупването на калций в костите. Това е една Viscum album билка с отличен ефект върху вегетативната нервна система и е от съществена полза при хормонален дисбаланс у жени­те в периода на перименопаузата, климакса и дните около цикъла (елиминира неприятните симптоми свързани с пременструалния синдром).

Отварата от младите клонки и листа действат стегателно и се употребява против диария, кръвоизли­ви, продължителна силна менструация, кръвотечение от носа, Плодовете действат тонизиращо, против ви­ене на свят, припадъци, епилепсия, магарешка кашли­ца, високо кръвно налягане. Доза: 5/500.

1 супена лъжица дрога в 500 мл вода, като се вари 10-15 мин. Прецежда се. Употребява се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. Може да се приготви воден извлек - 1 ча­ена лъжичка дрога се залива с 250 мл вода и се оставя да кисне 8 часа. Приема се по 1 винена чаша 2-5 пъти на ден.
Имел, бял имел / Viscum album
Спиртна настойка от плодовете се употребява при атеросклероза.
Съдържа инозит, сапонини, витамин С, восъци, смо­листи вещества, холин, ацетилхолин, флавоноиди танини, олеанолова киселина и вискотоксин.
В ГОЛЕМИ ДОЗИ ИМЕЛЪТЕ ОТРОВЕН И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДЪЛГО ВРЕМЕ.

Земна ябълка, зимна ябълка, земна гулия / Helianthus tuberosus

Земна ябълка, зимна ябълка, земна гулия / Helianthus tuberosus
Семейство Compositae - сложноцветни, Фр. Topinambour. рус. землянная груша,
Културно растение, пренесено от Америка. Има бели и розови грудки, които ядем сурови или мариновани. Отварата от грудките служи се използва за пречист­ване на кръвта, лечение на чернодробни и бъбречни за­болявания и хемороиди. Доза: 15 - 20/500.

Лепка, еньовче / Galium aparine

Лепка, еньовче / Galium aparine
Семейство - Rubiaeeae - брошови, H. Klebkrant, фр. Gaillet, am. Cleavers, urn Attacamani,

Тревисто, дo един метър дълго, прикрепващо се, но не и изправено стъбло с остри, тънколанцетни листа. Цялото е покрито с остри космици, които полепват по дрехите.

Цъфти от края на пролетта до есента с дребни, бели цветове.

Берем Herba през май и юни и я сушим на китки на сянка. Няма голяма употреба. Отварата действа против скрофули, ревма­тизъм, гуша, скорбут. Сокът от прясна, смачкана билка - против епилепсия. Доза: 5 - 10/500. Съдържа галова киселина, лимонена киселина, багрилни вещества (жълто и червено) и др.

Калина / Viburnum opulus

Калина / Viburnum opulus
Семейство Caprifoliaceae

Разклонен храст или дърво, високо 1,5-4 м. Кората на старите стъбла и клони е напукана, а на младите е гладка, сивокафява с червеникав отенък. Цветовете са бели, събрани в съцветия на върха. Цъф­ти през май-юни. Расте из храсталаците и горите, край потоците в предпланинския и планински пояс на страната. Използва се кората на стъблата и клоните, събрани през ранна пролет. Да не се смесва с черната калина, чиито листа са цели, набръчкани.

Отварата от кората има съдосвиващо и кръвосъсирващо действие, понижава кръвното налягане, помага при болезнена менструация, против авитаминоза, действа успокояващо, прилага се при белодробни заболявания с кашлица, болки и спазми на стомаха и червата, при сърдечни и бъбречни заболявания като противооточно средство. В комбинация с листа от мента, змийско мляко се препоръчва при възпаление на жлъчката и жлъчните пътища. Корите на калината се употребяват и като противотемпературно средство, при кръвоизливи от носа, хемороиди, диария, стомашночревни възпаления, при болести на черния дроб и жлъчката, простудни заболявания. Външно се използва за промивки на рани, за налагане при изгорено, за гаргара при гърлобол. 1 супена лъжица от кората се слага в 500 мл вода. Ври 10 минути. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно. Действието на корите се дължи на дъбил-ните вещества, галотанините, кверцитина, катехини-те. Доза: 5/500.

Плодът засилва сърдечната дейност, има и пикочогонно действие. Употребява се като потогонно и слабително средство, при стомашна язва. Сварени с мед, плодовете се дават при простуда, кашлица, задух. Цветът се използва за улесняване на храносмилането.

Листата се употребяват при вирусни заболявания и маточни кръвоизливи.

Мед.: Cortex viburni. Съдържа валериянова киселина, смоли, тежко масло, гликозида вибурнин и др.

Лазаркиня, асперула, миризлива лазаркиня / Asperula odorata

 Лазаркиня, асперула, миризлива лазаркиня / Asperula odorata
сем. Rubiaceae, Н. Ecliter waldmeistei; фр. Arperule odarante am. Woodruff aspende, urn, Asperella odorata.

Многогодишно коренище c едногодишни тревисти стъбла и елипсовидно-ланцентни листа.Среща се често из сенчестите, влажни места в буковите гори. Цъфти през април-май с дребни, бели съцветия, издаващи тънка, приятна миризма. Плодът му е сух, покрит с твърди кукести четинки.

За лечебни цели под формата на запарка, чай или извлек се използват над­земните части Herba asperulae (odoratae).

Сушим на сянка на мал­ки китки, през май и юни, много внимателно, защото почернява. Изсушената дрога нарязваме на късове дълги 5-6 см и опаковаме в книжни торби. Рандеман - 7 до 8:1.

Действа омекчително (при кашлица), пикочогонно, потогонно, болкоуспокояващо.
Добро спазмолитично и успокояващо средство при колики и болки от различен произход, главоболие и болезнена менструация, при безсъние у децата и старите хора, при чревни колики, гадене, световъртеж, жлъчни колики, при болести на черния дроб, жлъчката, далака, против бронхиален задух, водянка, припадъци, меланхо­лия, хистерия. Пречиства кръвта, усилва дейността

Aspenda odorata на черния дроб. Успокоява нервите. С мащерка, калинова листа и градински чай - вари се на чай-за пречиства­не на кръвта.
Служи за ароматизиране на виното и пелина.Външно се употребява за промивка при конюнктивити и за компреси при циреи, рани, кожни обриви.

Запарката се приготвя като 2 с.л. от билката се зси/ш-ват с 400 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно.
Лазаркинята е особено подходящо средство при болезнени състояния, където е противопоказно приемането на морфин. Прясното растение има по-силно действие от изсушената билка.

Блатен киселец / Rumex aquaticus

Блатен киселец / Rumex aquaticus
Расте по влажните ливади. Среща се по-рядко. Цъфти бледо-бяло-зеленикаво. Берем най-вече листата пролетно време. От пресните листа се прави вкусна и здравословна супа. Отварата от тази билка служи като добро тонизиращо средство, усилва обмяната на веществата, стимулира апетита, пречиства кръвта, действа против скорбут, обриви, лишеи по кожата, против атеросклероза, добро пикочогонно средство. Доза: Rumex aquaticus 10-15/500.
Съдържа желязо, витамини, свободна оксалова киселина, на която се дължи киселият вкус и др.