Пирински чай, миризлив бурен, пазлачки чай / Sideritis scardica

Пирински чай, миризлив бурен, пазлачки чай / Sideritis scardica
Labiatae - устоцветни
Бяло, достигащо go 50 см височина, цялото космато растение. Обича варовитите терени по високите планински райони из южна България - Среден и Южен Пирин, Мурсалския дял на Родопите и планината Славянка (Алиботуш) от 1400 до 2200 м н. в. Цъфти през лятото в жълто.
Използваме надземната част, брана по време на цъфтежа - юни-юли.
Действа откашлячно, противовъзпалително и омегчително за възпалени лигавици. Препоръчва се при всички видове кашлица, бронхит бронхиална астма и др. Билката е с изумителни качества, забавящи стареенето. Включена е в Червената книга на България.

Отварата е отличен чай за пиене, известен още и като Мурсалски, Алиботушки, Шарпланински чай. Наричана е съ що българската виагра.
През 70-те години на миналия век космонавти я пи ели при подготовката си за полет. Чаят бил привилегия за членовете на Политбюро на ЦК на БКП. Това е може би най-добрата родна билка против кашлица, гърлобол, астма (гръдна жаба). Влияе много добре при всякакви чернодробни заболявания.
5 сл. (6-8 стръка) от билката се варят в 1л вода 3 мин. Пиесе по 1 винена чаша преди ядене, 3 пъти дневно вместо вода.

Съдържа танини и етерични масла, желязо, цинк, натрий, магнезий, мед, кобалт. Голямото наличие на флавоноиди са причина за антибактериалното и антиоксидантното й действие.
Подобни свойства и употреба имат и другите 2 вида
Sideritis montana и Sideritis taurica - от Странджа планина.

Посекливче, лапсана / Lapsana communis

Посекливче, лапсана / Lapsana communis
Семейство Compositae
Расте из сенчестите храсталаци и гори в цялата страна. Цъфти през лятото в жълто.
Берем Herba през юли и август. Сушим на китки на сянка. Отварата действа пикочогонно, против пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и канал.
Доза: 10/500.

Подбел, подбял Tussilago farfara

Семейство Compositae
Лечебно растение изпол вано още от дълбока древност.
Вирее по сенчестите и оголени места, из свлачищата и изкопите, по рововете и влажните сипеи, по речните корита и стръмните дерета в цяла България. Най-напред пуска цвят, а после из растват листата му. Цветът се развива още докато има сняг, малко след кокичето, а листата - през март-април. Цъфти в жълто от март до май и цветът му прилича на този на глухарчето.
Използваме цвета и листата.Цвета берем преди да се е развил напълно и сушим веднага на изкуствена топлина, тъй като и след откъсването му, той продължава да се развива и прецъфтява.

Flores farfarae - цвят от подбел е изнасяна, но малко употребявана у нас билка. По-популярната е Folium Farfarae -лист от подбел, на която берем само първите дребни, а не големите летни листа. След като почистим и раз делим слепналите листа, които трябва да са цели, здрави и без петна, ги простираме за половин ден на силно слънце, а после досушваме на сянка и топло - до 45° С Рандеман - 6:1.

Билката действа противовъзпалително и отхрачващо при остри възпалителни процеси на дихателната система, успокоява кашлицата и кашлечните пристъпи - особено нощем. Употребява се главно при катари на горните дихателни пътища, остри бронхити, лалекува още възпаления на стомаха и червата, киселини в стомаха, пречиства кръвта, действа против ревматизъм, кожни обриви, скрофули.
Доза 10/500.
Приема се също и под формата на запарка като 2 супени лъжици цвят или наситнени листа се заливат с 400 ml кипяща вода. Оставят се да киснат 2 часа. Пие се 5 пъти дневно, 15 мин преди ядене, по 80 мл (Тази схема е примерна. При лечение се следват предписанията на лекуващия лекар).
Подбелът съдържа слузни вещества, танин, инулин, вещество тусилагин и др.

Пореч, друмче, подрумиче / Nasturtium officinale

Пореч, друмче, подрумиче / Nasturtium officinale
Семейство Cruciferae
Най-често в топлите и мочурливите места, които не замръзват през зимата - покрай реките, блатата и др. водни басейни из цялата страна. Цъфти през цялото лято в бяло. Вирее само във водата и мочурляците. Стъблото, което е много хранително, особено през ноември, декември и януари, се употребява като салата. Известна е под името - ловджийска сала.
Borrago officinalis или на френски - кресон. Пречиства кръвта, действа против скорбут, скрофули, кожни обриви, жълтеница, малария и др. Отварата е със същото действие.
Доза: 20/500.
Берем Herba - частите над повърхността на водата - от ноември до февруари и сушим на изкуствена топлина.
Рандеман 5:1. Търсена и изнасяна билка. Съдържа: гликозида гликонастурцин, серни съединения, желязо, витамини и др.

Пореч / Borago officinalis

Пореч / Borago officinalis Семейство Borraginaceae
Много рядко срещано градинско едногодишно растение. Съдържа азотни съединения. Ефикасно средство против нощни изпотявания, треска, болки в стомаха, за пречистване на кръвта и др.
Доза: 5/500. Дроги - Herba и Flores borraginis.

Разгон, живениче / Scrophularia nodosa

Разгон, живениче / Scrophularia nodosa Семейство Scrophulariaceae
Из горите и сенчестите места в цяла Бълга рия. Цъфти през лятото. Берем Herba.
Отварата от билката отваря апетита, действа против гуша, скрофули, рак и бяс.
Доза: 5/500.
Scrophularisa aquatjca.
Употребява се против болестта гърлица у свинете.
Solanum dulcarmara

Разводник, кучешко грозде (червено) / Solarium dulcamara

Разводник, кучешко грозде (червено) / Solarium dulcamara
Семейство Solanaceae
Покрай влажните гори, храсталаци и усойни със северно изложение места из цялата страна. Цъфти през лятото във виолетово. Отровно. Отварата се употребява като пикочогонно, потогонно средство, при запек, против кашлица, астма, магарешка кашлица, водянка, пречиства кръвта. Доза: 5/500. По-рано дрога в медицината - Stipitas dulcamarae.
Съдържа алкалоида соланин, гликозиди, сапонина дулкамарин. Отровно за говеда, свине и кози.

Пъпеш / Cucumis melo

Пъпеш / Cucumis melo
Семейство Cucurbitaceae.
Културно, използваме семето за отвара против пясък и камъни в бъбреците. Същото смесено с малко силитра - против гонорея. Съдържа гикозида колоцинтин. Плодът е отличен десерт - помага на храносмилането и е добро диуретично средство.

Пчелник / Mamibium vulgare

Семейство Labiatae
Разпространена е по трънаците и буренаците из цяла България.
Цъфти през лятото в бяло. Листата и цветовете са на прешлени. Събираме Herba от юни до септември по време на цъфтеж. Сушим на сянка или в сушилня.
Рандеман 4:1. Пазим в чували. Дезинфекционно, отхрачващо, запичащо и силно спазмолитич-но действие. Прилага се при спазми на гладкомускулните органи, сърдечна аритмия, хронична диария.
Подобрява функцията на черния дроб, действа благоп риятно при стомашно-чревни заболявания.
Marrubium vulgare Отварата се употребява
против ларингит, бронхит, трахеит, магарешка кашлица туберкулоза. Също против възпаление на бъбреците и пикочния мехур. Служи и за бани на деца с кожни обриви.
Доза 3/500. Искана и изнасяна билка.

Проклетия, меденик, млечница, богородична трева / Cerinthe minor

Проклетия, меденик, млечница, богородична трева / Cerinthe minor
Семейство Borraginaceae
Расте по буренливите и запустели места - повсеместно. Прилича на омразниче, винче и др. От варата - за увеличаване млякото и заякване на венците (чрез гаргара).
Доза 5-10/500.
Една от най-главните билки в групата на „проклетиите", използва се за правене магии, възбуждане чувство на омраза и изпълнения на зломислия.

Меча стъпка, горещник, мазало / Ajuga reptans

Берем листата от юни до октомври. Отварата лекува лекува пясък черния дроб и външно се използва за лапи и гнойни рани от поразано и посечено. Предотвратява втвърдяване в черния дроб, туберкулоза, кръвохрачене, дизентерия.

Доза: 10-15/500.

Прозориче, сребрист очеболец / Potentilla argentea

Прозориче, сребрист очеболец / Potentilla argentea
Семейство Rosaceae

Покрай ливадите и бедните на почва припечни скатове. По-често по варовитите скали. Цъфти презъ цялото лято в жълто. Стъблото и листата му са среб-ристобели.
Берем цялото растение през юли - септември. Ранде ман 4:1 Запазваме в обикновени торби.
Отварата от цялата билка действа стегателно и служи за пречистване на кръвта. Употребява се и против болки в стомаха и червата, диария, дизентерия, хемороиди, малария, както и против ухапвания от отровна змия. Отвара 5-10/500.
Potentilla cinerea - усойна трева
Прилага се при ухапване от усойница чрез налагане с лапи и пиене на отварата.

Превара / Veronica prostrata

Превара / Veronica prostrataСемейство Scrophulariaceae

Расте и цъфти по сухите припечни мъста и предпланинските ливади. Цъфти в началото на лятото в синьо.
Отварата от билката се използва за пречистване кръвта.
Пие се също така и за изпреварване (предвардване) т.е. придпазване от лоши болести, откъдето носи и името си.

Праскова / Primus persiea

Праскова / Primus persiea Семейство Rosaceae

За лечебни цели използваме листата и семето от кокичките. Отварата от листата действа против ма лария и туберкулоза, а от ядките - против сърдечни бо­лести.
Доза за листата - 10 листа за 500 мл вода, а за семе то - 10 мл за 500 мл вода. Плодовете на прасковата са вкусна и полезна храна.
Съдържат витамините В1, В2, В9, РР, С, Е и каро тин (колкото по-жълти са плодовете, толкова повече каротин има в тях). Те са много богати на калий, нат рий, фосфор, магнезий и калций, съдържат и малки ко личества желязо и различни микроелементи като ти тан, манган, мед, никел, хром.

Потайник, каменоломка / Saxifraga rotundifolia

Потайник, каменоломка / Saxifraga rotundifoliaСемейство Saxifragaceae

По високите и влажни планински райони. Цъф ти през цяло лято (в зависимост от надморската височина) в бяло.
Берем листата през пролеттта. За тази билка има поверие, че както копитника събужда любовното чувство. С нея врачките правят магия за любов. Има пикочогонно и пречистващо кръвта действие. Отварата от каменоломка, смесена със страшник се прилага при депресия и чувство на необясним страх. Доза: 5-10/500.

Паче гнездо / SllAnchusa officinalis

Семейство Borraginaceae

Расте по сухите места, край пътищата, по угари и изоставени ниви и пр. из цялата страна. Цъфти през лятото в синьо-розово. Прилича на омразничето (Onosma). Отварата от листата се употребява против кашлица, диария и за пречистване на кръвта.

Очанка / Euphrasia officinalis

Тревисто с изправено разклонено или не стъбло. Съществуват много вариации по всички пояси на разпространението му. Търсеният от нас вид се среща по ливадите в подбалканските територии или хъл мистите влажни ливади. Цъфти в бледомътнорозово.

Берем Herba от юни до октомври. Сушим на китки на сянка.

Рандеман 5:1.

Отварата се прилага за засилване на зрението и паметта. В превод френското му название означава "чупи очила". Отварата се употребява още и против кашлица, стомашни и чревни възпаления, киселини. Може да се приема фино стрита на прах като се топи с хляб, като чубрицата - по две-три хапки веднъж дневно. Доза за отварата: 10/500. Съдържа кремъчна киселина, тежко масло, смоли и други.

Миши уши, изтравниче / Hieracium pillosella

Семейство Compositae

Прилича на дребен магарешки трън, на пала-мидата или глухарчето (по листата). Рядък вид, който се среща из югоизточна България.


Берем трева и корен. Отварата действа пикочогонно, засилва дейността на черния дроб, използва се за лечение на жълтеница, дълготрайни трески, водянка, обилни отлагания в урината.


Някои билколечители препоръчват отварата да се прави с мляко. Доза: - 10/500. Една от билките „проклетии", употребявани за магия (за целта се използва съвсем младо растение!). Увеличава млекодайността при кравите и овцете.

Нахут, леблебия, сланутък / Gicer arietinum

Семейство Papilionaceae
Една от най-рано отглежданите от човека култури. Отглежда се на много места по света с достатъчно топъл климат, а у нас - повсеместно. Цъфти в бяло. Отварата от листата и плодовете действа пикочо­гонно, против пясък и камъни в бъбреците и мехура. Плодовете се употребяват като храна и за подправка на кафето, приготвено по турски. Ядките на нахута, подобно на повечето бобови растения, са богат източ ник на белтъчини (около 20% от сухото съдържание). Добър източник са и на лецитин и фолиева киселина. Съдържанието им на мазнини е ниско в сравнение с други ядки (орехи, фъстъци и др.)
Изпеченият плод е известен като леблебия".
Нахутът е смятан за афродизиак и е бил широко из ползван като такъв от древните египтяни и арабите.

Мишпнец, кучешки език / Cynoglossum officinale

Семейство Borraginaceae - грапаволистни

Тревисто, космато, разпространено повсе местно растение. Цъфти във виолетово-червено. При лича на паче гнездо, анхуза и др. Берем корена и листа та. Отварата им се използва против катарни възпале ния на дихателните пътища и червата. Доза: 10/500.
Съдържа алкалоида, циноглосин, консолидин и др., ко ито действат отровно върху домашните животни, по добно на курарина

Приготвяне на билкови бонбони

Студени накиснати или запарени с хладка вода билки (много билки - малко вода) се прецеждат и се смесват с мед и захар. Получената маса се сгъстява при ниска температура, след това бонбоните се офор­мят в калъпи. Билките се комбинират по вкус и аромат. За бонбони се използват мента, розмарин, лимон, портокал, пирински чай и мн. др.

Много билки служат за приготовяне на различнини вермути, ликьори, абсенти, водки, ракии.

Мачо биле, бабици / Nepeta cataria

Семейство Labiatae
Расте no буреняците, край пътищата, ни вите и по изоставените дворове из цяла България. Цъфти през лятото в бяло. Берем стърковете през август u септември. Сушим на китки на сянка. Отварата от тази билка възбужда и стимулира нервната система и се употребява против главоболие и виене на свят. Лекува възпаление и болки в стомаха и червата, както и образуване на газове в резултат на гнилостни процеси в храносмилател ната система. С помощта й се преодоляват сексуални проблеми, изразяващи се в полово безсилие и пр.
Доза: 10/500.

Марздения, изправено клинавче / Marsdenia erecta


Семейство Asclepiadaceae

Расте из най-топлите и южни краища на отечеството ни - Бургаско, Хасковс ко, Кърджалийско (по течението на р. Арда) и Петричко. Счита се, че съдържа хондуранго - скъпо лекар ство, досега есктрахирано от близ-косродни нему тропически видове. В това отношение се правят задълбоче ни проучвания.

Изглежда, че съдържа и някои от ровни вещества, защото често се наб людават отравяния на овце из райо ните, в които расте клинавчето. Това най-вероятно се дължи на съдържащата се в него аморфна жълта боя склепиядин.

Магарешки бодил, магарешки трън / Carduus acanthoides

Семействп Compositae - сложноцветни

Универсална билка, позната от древност­та и ползваща се с популярност като стимулатор на мъжката сексуална мощ. Науката не е доказала кате­горично, че билката влияе върху потентността, но не един и два препарата по света за усилване на сексуалните способности се правят на основата на магареш­кия трън.

Расте повсеместно. Обикновеният магарешки трън цъфти през лятото в розово-червено, с дребни цветни главички.

Берем корените и цветове му. Отварата от корени­те действа пикочогонно. отварата от цветовете -против кръвохрачене, белодробна туберколоза и успеш­но успокоява нервите. Доза: 10-15/500.

Майорана, майоранка, маджарон / Origanum majorana

Семейство Labiateae

Култивирано, пренесено от северна Африка тревис­то растение, достигащо 20-50 см височина с червени или бели цветове и характерен силен аромат. Сроден е на ригана.

Ползва се, както за подправка и билка, така и за це­лите на парфюмерията. Има спазмолитично, антисеп­тично, съдоразширяващо действие, стимулира хранос­милането.

Запарката от листата се използва против повръ­щане, повдигане и болки в стомаха и червата, изпъжда газовете.

Тревата или само листата са популярна подправка за ястия, колбаси и пр. От майорана се извлича арома­тичното етерично масло Oleum majorani.

Майораната и дафиновото дърво са били свещени растения в древността. Те се използвали особено много през Средните векове и главно за лекуване на епилепсия и женски болести. Маойораната е била добре позната през гръко-римската епоха.

Древните гърци смятали, че ако на нечий гроб по­никне майорана, покойникът се радва на вечен мир и Щастие в отвъдното.

Маточина, лимонче

Melissa officinalis (Labiatae - устоцветни)
Среща се из храсталаци те и повечето гори във всички на ши планини.
Цъфти през лятото с дребни бели цветове. Берем Herba или Folia mellissae само напролет в пе риода преди цъвтежа. Тогава полу чаваме първокачествена дрога. Браната и през юли и август е много по долнокачествена. Нежна билка, лесно се чупи и почернява, затова трябва да се събира в кош ници. При сушенето се разстила на съвършено тънък пласт. Не се бере влажна. Опакова се в чували или тънки зебла.

Растението притежава добре изразени седативно, спазмолитично и карминативно действие. Запарка или отварата от листата действат нервноуспокоително, болкоуспокояващо, противоспасмолитично, хипотен-зивно, апетитовъзбуждащо, има подобряващо функци ите на храносмилателните органи действие. Прилага се при заболявания от нервен произход (ускорено сърце биене, сърдечна невроза, неврастения, повръщане на нервна почва, мигрена, полова възбуда, гръдна жаба). Листата на маточината се употребяват при виене на свят, главоболие, безсъние, спазми, припадъци, хистерия, невралгия с болки в зъбите и ушите, високо кръв но налягане, апоплексия, мокра астма, за усилване на зрението, регулиране на нередовна менструация, шум в ушите, подагра, лош дъх в устата.

Външно, като лапи - против ангина, възпалени сливи ци, ревматични отоци, подути жлези и ядки в гърдите на кърмачките. Доза за отварата: 10/500.
Пчеловъдите употребяват маточината за примам ване на рояци.

Магарешки трън, гингер / Onopordon acanthium

Семейство - Compositae

Обикновеният магарешки бодил с едри цветни глави се среща повсеместно. Цъфти през лято то в червено. Берем цвета по време на цъфтеж от юни до август. Сушим на сянка или в сушилня при темпера тура 40°С.


Магарешкият трън съдържа флавонови глюкозиди (кверцитин, изораметин, апегенин), холин, стахидрин, алкалоиди, сапонини, витамин С, багрила, танини, ину лин и др. Притежава пикочогонно, отчасти дезинфек ционно действие, засилва секрецията на всички жлези. В малки дози възбужда, а в големи - потиска нервната система. Билката засилва сърдечната дейност и пови шава кръвното налягане. Има бактерицидно действие.


Отварата се прилага при кашлица, хемороиди, кож ни обриви, като средство за прочистване на кръвта, при сърдечни заболявания, лишеи, циреи, злокачествени Рани (заедно с корените), заболявания на пикочните пътища, стомашна язва . Семената и листата се пре поръчват като ободрително средство и при бъбречни страдания.


Доза за отварата: 10/500.

Запарка: 5 цветни кошнички (2 супени лъжици) се заливат с 400 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 кафяна чагика преди ядене, 4 пъти дневно, подсладена с мед.

Външно се прилага при екземи във вид на лапи. Със сок от пресни листа се лекува кожен рак, надземната част се използва за бани при кожни обриви. Употребява се за бани (във ваната) на деца с превъзбудена нервна система. Със семената, изпечени и смлени като кафе, се лекуват хемороиди.