Ранилист / Stachys (Betonica) officinalis (Labiate)

Ранилист, рошовина, червен вятър
Stachys (Betonica) officinalis (Labiate)

Расте no сухите мес та и бедните почви из цяла България. Цъфти през лятото. Берем Herba от юни до септември. Рандеман - 4:1.
Пазим в чували. Отварата лекува бронхит, астма, магарешка кашлица, подобрява храносмилането, стимулира апетита, прилага се още против възпаление на бъбреците и пикочния мехур. Доза: 10/500.

Раноцелебник, лечебна мъдрица / Sisymbrium officinale

Семейство Cruciferae
Подобно на дивата репичка или на синапа. Расте по сухи тревисти, рудерализирани места, дворове, улици, край железопътни линии и др. докъм 1100 м н. в. повсеместно. Цъфти от април до края на юли в жълто. Има шушулковиден плод.
Използваме листата, отварата от които се употребява против кашлица и скорбут. Рани, намазани с листата, смесени с дървено масло, заздравяват значи телно по-бързо.
Съставът е като този на дивата репичка (Raph. Raphanistrum).

Резене / Foeniculum officinale

Резене, феникъл, морач
Семейство Umbelliferae

По-скоро като подивяло растение по скалистити и варовити райони. Прилича на копъра и се култивира из зеленчуковите градини.

Запарка от семената, листата или корена се употребява против хрема, кашлица, ангина, болки в стомаха и червата, пропъжда газовете, успококоява болките в бъбреците и пикочния мехур, действа пикочогонно увелича ва, млякото у кърмачките.
Доза: 10-15/500. Дрога - Fructus (Semen) foeniculi.

Астро билки - Стрелец

представителите на този знак е добре да избират растения, които са под покровителството на планетата Юпитер. Такива са брезата, офиката, дюлята, прасковата, финиковата палма, лавровото дърво, а от билките - невенът, метличината, майора-ната, алоето, камшикът.

Бреза - с лечебна цел се прилагат пъпките и младите листа. Брезата очиства кръвта, спомага за изхвърлянето на камъните от бъбреците и пикочния мехур, лекува жълтеница.

Офика - плодовете на това дърво действат укрепващо, помагат при простуда и гловоболие, подобряват храносмилането.

Праскова - в народната медицина отдавна се използват с лечебна цел цветовете и листата на това растение. Запарките и отварите от тях се прилагат за лечение на екзема и невродермити; запечените ядки от прасковените костилки, смлени на прах и разбъркани с вода, се нанасят върху кожата, засегната от алергични обриви; запарка от прасковен цвят служи като леко слабително, използвано при деца.

Дюля - с лечебна цел се прилагат семената, цветовете, плодовете и кората на растението. Използват се при отоци от сърдечен и бъбречен произход. Народните лечители използват отвари от листата и кората на дюлята за лечение на захарен диабет. На всички е известна отварата от дюлево семе, която чудесно облекчава кашлицата.

Невен - отлично противовъзпалително средство с разнообразно приложение - както външно, така и вътрешно.

Метличина - в народната медицина се използва при заболявания на пикочния мехур, помага при подагра, скорбут, разстройства на месечния цикъл.

Репей / Lappa major или Arctium majus

Репей, чичка , бутрак, куштрява, лепка, лопуш.
Семейство Compositae

Расте повсеместно no бунищата, пущинаците, градините и нивите
Lappa minor -както предходния вид Н. Kleincopfige klette. ане. Couckoo buton,
Тревисто, високо до 1,5 м, силно разклонено растение с вретеновиден месест корен, си-во-кафяв отвън и бял и сочен отвътре.

Расте по влажни, необработени и буренливи места, из горите и храсталаците в цялата страна. Цъфти през лятото в розово-чер вено. Цветовете са глави като на трън, но лепливи, с изкривеника- Arctium majus то въдица, бодли. Берем Radix и folia - корените есенно време, а листата през юни и юли. Рандеман - 5:1. Лис тата сушим на сянка. Корените трябва да нарежем веднага след изваждането, защото изсъхнали веднъж, почти не могат да се режат.

Отварата и от листата и от корените е отлично пикочогонно и потогонно средство, пречиства добре кръвта, действа дезинфекционно и антибактериално. Прилага се против ревматизъм, подагра, кожени обривu, хемороиди, скрофули, малария, треска и начало на туберкулоза. Със същата отвара се правят бани, сти мулиращи растежа на косата. Доза: 1/500. Дрога - Radix bardanae.

Репеят подпомага обмяната на веществата, усилва клетъчния растеж. Билката задържа развитието на туморите.

Има широк спектър на приложение - при бъбречни камъни, подагра, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха, диабет, малария, бронхит, хемороиди.
Външно действа за заздравяване на рани, язви, изгаряния, хемороиди и за укрепване на косата при косопад, както и за налагане при ревматизъм, натъртване, по дагра.

Коренът, сварен във винен оцет (2:10) се прилага против пърхот и за заздравяване на косата. Настойка от корените в терпентин (1:10) се използва за мазане при ревматизъм и шипове. Сварените листа се препоръчват за налагане на лапи при ревматизъм, подути лимф ни възли, рани от изгаряния, хемороиди.
1 кафяна лъжичка смлени корени се вари 10 минути в 500 мл вода. Пие се по 1 кафяна чашка преди ядене, 4 пъти дневно.

Отвара от семената се използва при виене на свят. Семената могат да се употребяват като 1 кафяна лъжичка, леко се счукат и се залеят вечерта с 400 мл студена вода. На сутринта течността се прецежда и се изпива на 5 пъти преди ядене по 1 винена чашка.

Ревнивче / Tlialictrum aquilegifolium

Ревнивче, обикновено обичниче, маремов корен, диви кошнички
Семейство Rinunculaceae - лютичеви

Из влажните и сенчести места в предпланинския и планинския пояс в цялата страна почти до 2000 м н. в. Цъфти от април до края на юли навсякъде из нашите планини.

По листата си прилича на "змийското мляко". Отварата - против настинка и треска, пречиства кръвта. Доза: 10/500.
Народът вярва, че това растение има чудодейно то свойство да събужда чувството на обич и ревност.

Перуника / Iris florentina

Iris germanica - многогодишно коренище, цъфти в синьо. 319. Iris pallida - многогодишно коренище, цъфти в жълто. Специално култивирано из градините растение, за ради коренищата и като красиво цвете. Отвара от ко ренището действа укрепващо, особено при пациенти, болни или предразположени към туберкулоза, или със слаби бели дробове. Доза: 5/500.
Теменужения корен, (Rhizoma iridis), берем есенно време. Съдържа: етерично масло, ароматичното вещество иридин, нишесте, миристинова киселина, восъчна материя смола, слуз и др.

Очиболец, бутурак, планински очиболец / Potentilla tormentilla

Семейство Rosaceae
Расте по бедните на почва предпланински и планински райони, каменистите и сухи тревисти места високо из планините, но и из влажните ливади, замочурените места и торфищата.

Многогодишно тревисто растение с прави или в основата по легнали, разклонени и окосмени стъбла, високи 15-30 см, късо и дебело, тъмнокафяво отвън и червено отвътре коренище и едро назъбени листа. Плодът е набръчкано сухо орехче с многобройни семена.

Цъфти в жълто.
Използваме цялото растение и 2-3-годишните коренища, извадени рано на пролет - през март или на есен - през октомври. След изваждането им ги измиваме и сушим на сянка или в сушилня до 45°С. При сушенето внимаваме да не се допират до железни предмети, за щото потъмняват. Изсушената билка е тъмнокафява или червенокафява отвън и червена отвътре, без аромат и с горчиво-стипчив вкус. Опаковаме в бали или хартиени торби и пазим в сухи и проветриви помещения.

Билката съдържа гликозидите торментилин и торментол, хининова и елагова киселина, танини (главно катехини и катехинови флобафени), смолисто вещество, етерично масло, восък, скорбяла и др.
Действа кръвоспиращо и запичащо. Прилага се при различни кръвоизливи (от стомашни язви, туберкулоз но кръвохрачене, силна менструация и др.), диария, бяло течение, захарна болест и др. В българската народ на медицина очиболецът се употребява още при дизетерия, малария ( смесен със синя тинтява), главоболие, гръдна жаба, кръвопикане и др. Отварата от цялото растение пречиства кръвта. Доза: 5-10/500. Дрога: Rhizoma tormentillae.
Външно отварата се използва за бани при изпаднало
дебело черво, зажабурене при възпаление на устната кухина и за затягане на венците. Зехтинова настойка от цялата билка (1/10 - престоява 20 дни) се препоръчва за мазане при напукана кожа на ръцете, краката или устните. Настойка от цялата билка (прясна) в бяло вино /същото съотношение - престоява дни/ се препоръчва за засилване на имунната система и апетита.

Отварата от корен се приготвя като една супена лъжица нарязани коренища се варят в 0,5 л вода 10 мин. Пие се 3 пъти дневно по една винена чаша преди ядене.
Другите билки от рода на очиболеца се използват в следните случаи: бял очиболец (Potentilla alba L.) - при болести на сърцето и за нормализиране при недостатъчна менструация; пачи очиболец (Potentilla anseri-па L.) - против болки в стомаха и червата, сребролистен очиболец (P. argentea L.) - против диария, дизентерия, стомашни и чревни болки, хемороиди, ухапано от отровни змии, за компреси при възпаление на очите и др.; усойна трева (P. cinerea Chaix) и почудиче (P. recta L.) - против ухапване от отровни змии; гьрличева тре ва (P. reptans L.)- против болестта гърлица у свинете, откъдето носи името си, също против малария, диа рия, дизентерия, хемороиди, за жабурене за заздравява не на венците; загърличе (P. rupestris L.) - против заушка при децата, за пиене и налагане на болното място.

Офика, самодивско дърво / Pirus (Sorbus) aucuparia (Rosaceae)

Среща се в горите във всички наши планини. Цъфти в края на пролетта и началото на лятото в бяло.
Листата служат за бани, като дизенфекционно средство при обриви по кожата, екземи и др. Скълцани пресни листа и плод се прилагат като лапи за лечение на по дутини от изкълчвания, натъртване и др.

Жълта мъртва коприва / Lamium galeobdolon

Известна е още като пчелно смукало, глистна коприва и чародейна билка.
Расте във влажни гори и канавки, под храсти, край огради и трънаци, пo насипи, сенчести влажни места и навсякъде, където расте и копривата. Цъфти през април и май, а в планинските райони - по-късно. От жила вия главен корен излизат изправени, до 50 см високи стъбла.

Кръстообразно разположените листа са набраздени, с яйцевидна форма и цветовете са разположени в пазвите им. Цъфти от май до октомври. Берем листата и главно цветовете.

Жълтата мъртва коприва, както и бялата (Lamium album) е чудесно лечебно растение. Чаят от тях помага при тежки коремни и менструални оплаквания - пият се по 2 чаши дневно. Действа още кръвопречистващо и е много ефективен при безсъние на нервна почва и различните женски болести както и при болезнено уриниране,заболявания на пикочните органи, паране при уриниране, тежки бъбречни заболявания и при ексудативен перикардит.

Цветовете се употребяват още при смущения в храносмилането, скрофули и кожни обриви. За тази цел се пие паничка чай преди обяд. Компреси с отвара помагат при разширени вени и язви от тях.

Жълтата мъртва коприва е много препоръчителна при парализа на мехура у възрастни хора, простудява-не на мехура и възпаление на бъбреците. В тези случаи особено благоприятно действа баня на долната полови на на тялото с отвара от това растение.
При нелечимо изсъхване и лошо оросяване на бъбреците и при болни на хемодиализа жълтата мъртва коприва, смесена с равни части енювче и енчец, пости га много добри лечебни резултати. При липса на жълта мъртва коприва може да се замени с бяла мъртва коприва.

Запарката за пиене се приготвя като 1 препълнена ч. л. билка само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да кисне. За компреси 3 препълнени ч. л. билка се попарват с 1/2 литър вода и се оставят малко да се изкисват. С от варата се напояват кърпи и с тях се правят топли компреси.

За приготвяне на баня на половината тяло се използва цялото растение.
Смесен чай: жълта мъртва коприва, енювче и енчец се смесват в равни количества. 1 препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарва с 1/4 л вода.

Млечок, млечка / Euphorbia cyparissias

Семейство Euphorbiaceae - млечки

Има го навсякъде no нивите и угарите. Цъфти в края на пролетта и началото на лятото в жълто зелено. Берем стръковете на билката, когато е покрита с цвят Млечният сок се употребява за лечение на мокри лишеи и брадавици.
Отварата служи за жабурене на устата при възпалени и кървящи венци. Доза: 5/500.
Съдържа еуфорбин (неотровен), багрилни вещества, един анхидрид на еуфорбиновата киселина, който е от ровен и за домашните животни и др. Тъй като е горчив, то животните сами го отбягват, иначе растението е опасно за говеда, овци и кози, но не и за коне.

Лечебни растения за безсъние

Има шест билки, които влияят добре при проблеми със съня. Това са валериан, хмел, жълт кантарион, лавандула, маточина, лайка. Може да ги пием като чай, да ги вземем във формата на хапчета или да капнем няколко капки от техните есенции на възглавницата си. Всеки се влияе различно от тези билки, необходимо е да намерим най-подходящата за нас.