Подхранване на розите през август

Органичните и минералните торове се допълват един друг, органиката способства за по-бързо усвояване на минералните торове. Между другото, минералните торове е най-добре да бъдат внасяни във вид на разтвор след задължително поливане. За да приготвите шербет, трябва да използвате органични торове и вода в съотношение 1:3. Приготвянето продължава една седмица. След като се разтвори, разредете с вода в пропорция 1:10 и растенията се поливат.

През август, за да се подготят розите за зимата, внасянето на азот се прекратява, за да може розата да натрупа запас от хранителни вещества, да узреят всички филизи, за което е нужно фосфор и калий. Подхранва се веднъж на две седмици. През септември се внасят фосфорен и калиев тор, разтворен във вода.

Какво обичат розите

След като се събудят розите през пролетта, трябва да се подхранят с амониева селитра (1 с. л. на 10 литра вода). В това време растението се нуждае именно от азот, за да расте. След две седмици трябва да шербетувате с птичи тор. В началото на образуването на пъпките трябва да внесете комбиниран минерален р-p. По време на вегетацията на всеки 10-15 дни се полива с разтвор на минерални торове или с шербет от птичи тор. Растението се храни в по-голяма степен с минерални торове. Но ако внасяте само такива препарати, то в известна степен ще унищожите микроорганизмите в почвата. Затова редувайте: рано напролет след разклоняване мулчирайте храста с угнил тор, след това поръсете почвата с костно брашно, а през лятото сложете дървесна пепел. Съществува едно правило: след внасяне на минерални торове задължително поливайте с шербет.

Пача трева / Polygonum aviculare

(Птиче жито, гъшеница, лютивче, пипериче, водно пиперине, фасулявче, червенка и пр.) Семейство Polygonceae

Расте повсеместно, не само по посевите, но и в градините и дворовете. Едногодишно тревисто растение с разклонени членести, изправени, възходящи или полегнали стъбла, дълги 20-60 см и с добре развит, разклонен, осев корен. Листата са приседнали или с къ си дръжки, ланцетни или продълговато ланцетни, последователни. Плодът представлява тъмнокафяво до черно матово, грапаво орехче. Цъфти от пролетта до есента в розово-бяло.
Употребяваме още и следните видове: Polygonum dumetorum Н. Hecken Knoterich,
Polygonum persicaria
Polygonum minus. H. Kleiner Knoterich.
Polygonum mite. H. Schlaffer Knoterich.
Polygonum lapathifolium. H. Amfer Knoterich, am. Dock leaved. 507. Polygonum hydropiper - вод но пипериче.
H. Wasserpiper Knoterich,
Polygonum fagopyrum - елда (фуражно). H. Buchweizen.
Polygonum bistorta. H. Schlangen Knoterich, фр. Bistorte, am. Bistort, um Bistorta, рус. Горолец. Берем Herba от юни до октомври (в някои случаи пачата трева се вади с корена).
Сушим на сянка или в сушил- Polygonum avieulare, разстлана на тънко като
сено до 40"С. Рандеман 5:1 (9:2). Изсушената билка е със зелени стъбла и листа, без миризма и със слабо тръпчив вкус. Съхраняваме в чували или на бали в сухи u проветриви помещения. Търсе на на международния пазар билка.
Съдържа дъбилни вещества, следи от етерично масло, въгле хидрати, витамин С, гликозида авикуларин, следи от алкалоиди, провитамин А, смоли, восък, силициева киселина и др.
Пачата трева е широкоспектърна билка - има кръвоспиращо и пикочогонно действие, пови шава кръвното налягане и вентилационния обем на белите дробове. Прилага се при белодробна туберкулоза, кръвоизливи от стомаха и червата, маточни и туберкулозни кръвоизливи, при хемороиди, глисти, отоци, сърдечни заболя вания. Външно прясната билка се използува за лапи при рани, като ускорява и подпомага заздравяването им.
Коренището на P. bistorta берем през пролетта и есента. Съдържа танин, галова киселина и др. съставки, които я правят сполучлив заместител на чуждата билка Radix rhataniае, a Rhizoma P. hydropiperis напълно замества Cortex hamamelidis.
Отварата от тревата на P. Aviculare действа против пясък и камъни в бъбреците и жлъчката, сифилис, бяло течение, кръвоспиращо и против болки и язви в стомаха и червата.
Отварата на P. hydoropiper се прилага за лечение на болести, както и при възпаление на стомаха, киселини, нередовна менструация. Външно - за гаргара
Polygonum bistorta при възпаление на гърлото и глътката. Доза: 10/500. 2 супени лъжици от билката се варят в 0,5 л вода 5 мин. Пие се по 1 вине на чаша преди ядене 4 пъти дневно.
Внимание! Пачата трева не се употребява при възпаление на бъбреците и пикочния мехур!
У домашните животни Pol. fagopyrum - елдата, в прясно състояние или попаднала в сеното, предизвиква болестта "фагопиризъм". Видът Pol. persicaria предизвикват у овцете и Polygonum dumetoruim свинете силни вътрешни
разстройства и отравяния. Видът Pol. hydrbpiper пре дизвиква със съдържащите се в него отровни вещест ва, кръвопикане при говедата и свинете.