Копитник - Asarum europaeum

Копитник - Asarum europaeum
Копитник милодинче, обичниче семейство Aristolochiaceae

Многогодишно тревисто растение с пълзящо разклонено ко­ренище и грудка, много по-голяма и по-сплесната от тази на цикла­мата. Расте из влажни, сенчести, най-често букови гори в предпла-нините и долния планински пояс до 1200 м н. в. в Северна и Западна България. Цъфти през пролетта в жълто-кафяво.

Съдържа етерично масло с глав-Asarum europaeum ни съставки азарон (фенилпропа-

ново производно) и диазарон. Тези две съединения са летливи отровни вещества. В масло­то има още азарилов алдехид, пинен, евгенол, метилев-генол и борнилацетат. Коренището съдържа и дъбилни и слузни вещества, въглехидрати. Смята се, че аза-ронът в растението е с наркотично действие.

Използва се цялото растение заедно с корена Herba et Radix Asari. Употребява се прясно и изсушено.

Билката действува отхрачващо, слабително и нерво-успокоително. Предизвиква повръщане. Прилага се про­тив алкохолизъм, кашлица, мигрена, главоболие, лесна раздразнимост и др.

Отварата от коренището се препоръчва против ди­зентерия, бодежи, главобол и външно за промивки на гнойни рани. Стрито на прах, изсушеното растение се употребява за посипване при краста и гнойни рани.

1 супена лъжица прясна (или 1 кафена лъжичка изсуше­на) билка се залива с половин литър вряла вода и се оста­вя да кисне 2 часа. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене 4 пъти дневно.
Копитник - Asarum europaeum

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.