Кукуряк / Helleborus odorus


Helleborus odorus е от семейството на Ranunculaceae, Н. Walilreichende Nieswurz, фр. Heebore. %, (2). Многогодишно тревисто, характерно за Запад­на и Северна България растение с дебело пълзящо коренище. Едно от първите пролетни цветя. Цъфти през февруари-април в зелено-жълто. Лечебно и декоративно растение. ОТРОВНО!

Отварата се употребява в малки дози против хемороиди, кашлица, плеврит, външно за промиване на рани. Коренът се употребява против болестта "стрели" у добитъка. Доза: 3/500.
Брането става в края на лятото и началото на есента след узряване на плодовете и рано на пролет при появата на първите листа. При събиране на билката да се оставят поне половината от добре развитите растения, за да се осигури размножаването на вида.

Коренищата с корените се изкопават с права лопата или копачка, като се внимава да не се наранят, изтръскват от пръстта, след което с остър нож се изрязват надземните части плътно до коренището.

След това се измиват за кратко под течаща вода. От-цеждат се и се разстилат на 5-7 см пластове за суше­не. Билката е напълно изсушена, когато при огъване ко­рените и коренищата се чупят.

Дрогата съдържа сърдечни гликозиди, стероидни са-понини, тлъсто малсло и др.

Кукурякът тонизира сърдечния мускул и забавя пулса, успокоява нервната система, разхлабва червата, стимулира диурезата. Поради отровността и да се използва само по лекарско предписание.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.