Изсипливче, белило, зарвързанче / Herniaria glabra

Изсипливче, белило, зарвързанче / Herniaria glabra
Семейство Caryophyllaceae - карамфилови. Н. Kahles Bauehkraut, фр. Herbe du tuvc, ане. Rupturewort

Многогодишно тре­висто растение с полеганало, силно разклонено, дълго 10-20 см стъбло и дребни, жълтозе­лени цветове - прилича на па­чата трева. Расте по сухите, каменисти и тревисти хълмо­ве в цялата страна. Цъфти от април до август.

Берем Herniaria glabra през време на цъфтеж и сушим на китки на сянка или пък разс­тиламе като сено. Рандеман 3:1. Пазим в чували или на бали.
Названието си тази билка носи от кила, изсипване - хер­ния, за която болест се употребява още от най-стари времена, а освен това и про­тив водянка, възпаление на пикочния мехур, кашлица и др. Билката действа противосъсирващо, запичащо и разхлабва гладката мускулатура на храносмилателния тракт.
Доза за отварата: 5-10/500.
Използва се при бъбречнокаменна и жлъчнокаменна болест, успокоява коликите на жлъчните и пикочните пътища, стомашно-чревните колики, дискинезиите на жлъчните пътища. Лекува още огпочни състояния, тромбофлебит, прилага се за бързо заздравяване на ра­ни. Изсушената трева както и кумонигата мирише приятно на кумарин. Съдържа сапунина херниярин, не­познат алкалоид, танин и др.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.