Змийска хурка / Arum maculatum / змиярник, змийски лапад, змийско грозде

Змийска хурка / Arum maculatum

Семейство - Araceae, Тур. Бучоги.
Среща се из влажните и тъмни гори из цялата страна. Листата са напръскани с червено-кафяви петна. Особено характерно за това расте ние е хурката, която излиза от един фуниевиден лист - влагалище. Цъфти в бяло-зелено. Берем тревата пролетно време, а корена - през есен та и рано на пролет.
Корените запазваме пресни във влажен пясък, може и да се изсушават, най-добре в сушилня до 40С или на сянка, като за по-голямо удобство се нанизват на конец.
Опаковат се в торби. Пазят се в сухо и проветриво помещение.
Вилката съдържа алкалоидоподобното вещество аронин, коницин, сапонини, които са отровни, скорбя ла, мазнини и др.
Притежава противовъзпалително действие.
Arum maculatu
Отвара от тревата се препоръчва за лечение на хе мороиди, кашлица, малария, пясък и камъни в бъбреци те и пикочния мехур, киселини и болки в стомаха, чер нодробни заболявания и др.

Малки късчета от корена (колкото царевично зърно) се гълтат против хемороиди или се приемат настър гани с мед. Отровно! Коренищата, счукани на каша, се използват и външно, за налагане при болки и подуване на стомаха и червата. Настойка се прави в силна ра кия 1:10 и действа добре при ревматизъм, подагра и хе мороиди. Във ветеринарната медицина плодовете се добавят към храната на животните против диария.
1 парче (колкото царевично зърно) прясно коренище, взе то след ядене с малко вода, или 3 ситно настъргани корени ща се поставят, в 100 г мед. Взгша се по 1 чаена лъжичка след ядене 3 пъти дневно. Прилага се и под формата на настой ка: 1 чаена лъжичка от коренищата се заливат с 300 мл студена вода и се оставят, да киснат 8 часа. Пие се по 1 ра киена чашка след ядене 3 пъти дневно. Внимание! В по-го леми дози растението е отровно! При варене или сушене отровността на билката, която се дължи на сапонини-те, се губи. Доза за отварата: 3-5/500.
Змийска хурка / Arum maculatum

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.