РЕЗЕНЕ / Foemiculum vulgare Mill.

ОПИСАНИЕ
Многогодишно или двегодишно растение с 1 до 2,5 м високо, силно разклонено стъбло. Листата са последователни, 3-4 пъти пересто насечени с линейно нишковидни до нишковидни крайни дялове. Сьцветието е сложен сенник с диаметър 8-20 м, с 10-12 главни лъча, без обвивка в основата. Цветовете са жълти. Плодовете са 5-10 мм дълги и 2-3 мм широки, към краищата леко стеснени. Цъфти от юли до септември.
ИЗПОЛЗВАЕМИ ЧАСТИ
Плодовете и етеричното масло.
ЛЕЧЕБНО ДАЙСТВИЕ
Газогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, откашлично, диуретично. Плодчетата се прилагат особено често при деца с ленив стомах, брзапетитие, запек с колики, задръжка на газове и др. Те стимулират храносмилането - подобряват
апетита, премахват коликите, действат газогонно и слабително. Действието им се засилва, когато се комбинират със слабителни билки. Използват се и като от-храчващо средство при бронхити и коклюш. Прилагат се понякога и за увеличаване на млечната секреция у кърмачки, както и за регулиране на нередовната менструация.
НАЧИН НА УПОТРЕБА
При стомашно-чревни колики у кърмачетата се прилага запарка от 1 чаена лъжичка (2-3 г) счукани плодчета, които се заливат с 250 см3 вряща вода и престояват 10 мин в нея. Извлекът се прецежда и подслажда. Дават се по 1-2 чаени лъжички след кърмене. За възрастни се прави три пъти по-концентрирана запарка, която се приготвя по същия начин и се приема по 1 супена лъжица след хранене.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.