Kартоф / Solanum tuberosum

Семейство Solanaceae

Родом от планините на Чили и Перу, пренесена в Европа през XVI век от испанците. По значителното си съдържание на нишесте, картофите се доближават до хляба, а по разнообразието и богатството на витамини, се равняват на зеленчуците. Те са ниско калорични.

В 100 гр картофи има едва 80 калории, което ги прави подходящи за хората с наднормено тегло, още повече, че имат и изразен диуретичен ефект.

Здравословно е да се консумират варени или печени, защото при пържене поемат много мазнина и стават високо калорични. Картофите са особено богати на калий, който понижава кръвното налягане, витамин В и С. Само 200-500 гр от зеленчука покриват дневната нужда от този витамин. Най-добре е картофите да се варят на пара добре измити и необелени, за да се съхрани в тях в максимална степен ценният витамин. Изобилието от калий в картофите ги прави подходящи за лечебна храна на страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Пресният сок от сурови картофи се използва при лечение на гастрити, язви и диспепсия, запек и други смущения в храносмилането. Дневната доза е 150 мл. За болки в очите, подпухване на клепачите и торбички под очите се прилага 10-15 минутен компрес с резенче пре сен картоф.

Народната медицина препоръчва сварени картофи като лапи за налагане на циреи. Прясно отрязани фи-лийки картоф, поръсени с малко смляно кафе и наложе ни на слепоочията ликвидират главоболието.


При ревматизъм и артрит се прилага следната отвара: в 2 л кипяща вода се слагат. 1 кг добре измити, небелени картофи. Варят се докато Водата остане напо ловина. Течността се пие през целия ден вместо вода. Ле чението се провежда в продължение на 40 дни и след почив-

ка от 10 дни се повтаря. Лечението е още по-успешно в комбинация с прясно изцедени зеленчукови сокове (целина, спанак, моркови, зеле) и плодово-зеленчукова диета.

Добре е преди това да се направи консултация с лекар.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.