Имел, бял имел / Viscum album

Имел, бял имел / Viscum album
Семейство Loranthaceae H.Weisse mistel, фр. gui, анг. Mistletoe, um. Visco.
Дребно храстче c повече или по-малко пра­вилни вилужно разделени клонки, завършващи на края с два листа, като перки. Освен по диворастящите дървета, паразитира още и по овощните. Най-много се среща в източна Бълга­рия, особено в резервата Лонгоза, в големите и влажни гори, както и в полите на Средна гора.
Берем и пролет и есен. Сушим на китки и на сянка. Употребява­ме и клонките и плода.

В съвременната медицина се използуват листата заедно с клонките (дрога Herba Visci) или само листата (Folia Visci), които се берат през март и април. Понижава високото артериално налягане, нормализира ниското и подкрепя натрупването на калций в костите. Това е една Viscum album билка с отличен ефект върху вегетативната нервна система и е от съществена полза при хормонален дисбаланс у жени­те в периода на перименопаузата, климакса и дните около цикъла (елиминира неприятните симптоми свързани с пременструалния синдром).

Отварата от младите клонки и листа действат стегателно и се употребява против диария, кръвоизли­ви, продължителна силна менструация, кръвотечение от носа, Плодовете действат тонизиращо, против ви­ене на свят, припадъци, епилепсия, магарешка кашли­ца, високо кръвно налягане. Доза: 5/500.

1 супена лъжица дрога в 500 мл вода, като се вари 10-15 мин. Прецежда се. Употребява се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. Може да се приготви воден извлек - 1 ча­ена лъжичка дрога се залива с 250 мл вода и се оставя да кисне 8 часа. Приема се по 1 винена чаша 2-5 пъти на ден.
Имел, бял имел / Viscum album
Спиртна настойка от плодовете се употребява при атеросклероза.
Съдържа инозит, сапонини, витамин С, восъци, смо­листи вещества, холин, ацетилхолин, флавоноиди танини, олеанолова киселина и вискотоксин.
В ГОЛЕМИ ДОЗИ ИМЕЛЪТЕ ОТРОВЕН И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДЪЛГО ВРЕМЕ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.