Семейство - UmbelliferaeДвугодишно растение, с дебел главест и сочен корен с жълтеникава кора и бяла сърце вина. Стъблото е изправено, до 1 м високо, кухо и със силно аро матни листа. Цветовете са дребни, събрани в многобройни сенници. Цъфти от юли до ав густ.
Отглежда се като зеленчуково растение и е разпространено по Черноморското крайбрежие и по влажни места край реки. Култи вира се и в градините като зеленчук за
подправка на супи, ястия и туршии.
Използват се коренът и плодът.
Диуретично, апетитовъзбуждащо, антиревматично, възбуждащо и леко слабително. Лекува отоци от различен произход - бъбречни, сърдечни и други, ставни болки, запек. Има общоукрепващо и тонизиращо действие.
Отварата от листата и корена лекува треска. Чай от семената засилва храносмилането и се употребява против газове и болки в стомаха и червата. Доза: 10/500.
Съдържа гликозида апинин, етерно масло и др.
0 коментара:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.