Кимион / Carum carvi

Кимион / Carum carvi
Семейство Umbelliferae

Естествените му находища у нас са силно на малели поради безогледното бране и унищожаване на кореновата система. Той е една от съставките на кърито. В билколечението кимионът е стимулант, газо-гонно и противомикробно средство.
Среща се в диво състояние в Североизточна България - в предпланинските и полупланински райони на Върбишкия проход и Шуменско. Дивият кимион е с по-едри сенници и семена. Вкусът и мирисът му са по-специфични от култивирания поради по-високото съдържание на цитронови етерични масла. Расте в сенчести места, но може да се срещне и на полусянка.

Цъфти в края на пролетта и началото на лятото.
Fructus carvi et Oleum carvi Некис или запарка от се мената с вода или мляко облекчава коликите в стома ха и червата: Взима се и при възпаление на същите. Пропъжда газовете, увеличава млякото у кърмачките. Доза: 10/500.

Цели и смляни семена от кимион, се използват като подправка, а в традиционната българска кухня като задължителна подправка при сушенето на месо, в суджуци и наденици. Доказано е, че етеричните му масла имат консервиращ ефект. Изолираните от тях алкалоиди се използуват като то низиращо и кръвоспиращо средство при маточни кръвотечения, за засилване на сърдечната дейност или за понижаване на артериалното налягане.
Доза: 5-10/500.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.