Подбел, подбял Tussilago farfara

Семейство Compositae
Лечебно растение изпол вано още от дълбока древност.
Вирее по сенчестите и оголени места, из свлачищата и изкопите, по рововете и влажните сипеи, по речните корита и стръмните дерета в цяла България. Най-напред пуска цвят, а после из растват листата му. Цветът се развива още докато има сняг, малко след кокичето, а листата - през март-април. Цъфти в жълто от март до май и цветът му прилича на този на глухарчето.
Използваме цвета и листата.Цвета берем преди да се е развил напълно и сушим веднага на изкуствена топлина, тъй като и след откъсването му, той продължава да се развива и прецъфтява.

Flores farfarae - цвят от подбел е изнасяна, но малко употребявана у нас билка. По-популярната е Folium Farfarae -лист от подбел, на която берем само първите дребни, а не големите летни листа. След като почистим и раз делим слепналите листа, които трябва да са цели, здрави и без петна, ги простираме за половин ден на силно слънце, а после досушваме на сянка и топло - до 45° С Рандеман - 6:1.

Билката действа противовъзпалително и отхрачващо при остри възпалителни процеси на дихателната система, успокоява кашлицата и кашлечните пристъпи - особено нощем. Употребява се главно при катари на горните дихателни пътища, остри бронхити, лалекува още възпаления на стомаха и червата, киселини в стомаха, пречиства кръвта, действа против ревматизъм, кожни обриви, скрофули.
Доза 10/500.
Приема се също и под формата на запарка като 2 супени лъжици цвят или наситнени листа се заливат с 400 ml кипяща вода. Оставят се да киснат 2 часа. Пие се 5 пъти дневно, 15 мин преди ядене, по 80 мл (Тази схема е примерна. При лечение се следват предписанията на лекуващия лекар).
Подбелът съдържа слузни вещества, танин, инулин, вещество тусилагин и др.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.