Мащерка / Thymus vulgaris

Семейство Labiatae
Дребни, тревисти храстчета. Билкарите отлича ват стръковете на Vulgaris от тези на Serpylli по това, че цве товете на първите са разпръс нати по цялото стъбло, а на вторите са събрани горе на са мия връх, като клас. Съществу ват много близкосродни видове и форми на мащерката. Извест на още като бабина душица, бя ла мащерка, овчарски босилек и др., мащерката е многогодишно Thymus serpyllum растение, което расте на туфи и предпочита каменисти почви.

Може да достигне до 20 см. височина. Много е разпрост ранена из цяла България. Събират се стъблата с цвето вете и листенцата по време на цъфтежа - май и юли - и се сушат на сенчесто и проветриво място. Разпределят се само по по споменатия белег на две групи – Herba thymi и herba serpylli. Търсена и много изнасяна билка.
Използва се предимно изсушена, като листата и цветът се изронват и стеблата се отстраняват, за щото съдържат повече танин и придават стипчив вкус. Суши се на сянка на китки или пък разстлана на тънко като, сено. Опакова се в чували, на бали от тън ки зебла.

Мащерката е универсален лек и е една от най-широ ко използваните билки у нас. Тя е и сред най-употребя ваните от българите подправки. Спокойно може да бъ де наречена лек за всичко. Поради богатото съдържа ние на етерично масло притежава отхрачващо, анти септично, противовъзпалително, спазмолитично и га-зогонно geiicmBue. Тя има и болкоуспокояващ ефект

Използва се като дезинфекциращо средство при хро ничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спас-тична кашлица, при белодробни заболявания и за пречи стване на кръвта, против скрофули, ревматизъм, гла воболие и при болезнена менструация. Освен това действа лечебно при хронични гастрити и язва на сто маха, колики, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити.

Идеално успокояващо средство при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие. Използва се за гарга ра при зъбобол и възпаление на устната лигавица.
Добре действат бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, нев рит, миозит, както и за лапи при гнойни рани от изга ряне и циреи. Доза: 10/500.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.