Жълта мъртва коприва / Lamium galeobdolon

Известна е още като пчелно смукало, глистна коприва и чародейна билка.
Расте във влажни гори и канавки, под храсти, край огради и трънаци, пo насипи, сенчести влажни места и навсякъде, където расте и копривата. Цъфти през април и май, а в планинските райони - по-късно. От жила вия главен корен излизат изправени, до 50 см високи стъбла.

Кръстообразно разположените листа са набраздени, с яйцевидна форма и цветовете са разположени в пазвите им. Цъфти от май до октомври. Берем листата и главно цветовете.

Жълтата мъртва коприва, както и бялата (Lamium album) е чудесно лечебно растение. Чаят от тях помага при тежки коремни и менструални оплаквания - пият се по 2 чаши дневно. Действа още кръвопречистващо и е много ефективен при безсъние на нервна почва и различните женски болести както и при болезнено уриниране,заболявания на пикочните органи, паране при уриниране, тежки бъбречни заболявания и при ексудативен перикардит.

Цветовете се употребяват още при смущения в храносмилането, скрофули и кожни обриви. За тази цел се пие паничка чай преди обяд. Компреси с отвара помагат при разширени вени и язви от тях.

Жълтата мъртва коприва е много препоръчителна при парализа на мехура у възрастни хора, простудява-не на мехура и възпаление на бъбреците. В тези случаи особено благоприятно действа баня на долната полови на на тялото с отвара от това растение.
При нелечимо изсъхване и лошо оросяване на бъбреците и при болни на хемодиализа жълтата мъртва коприва, смесена с равни части енювче и енчец, пости га много добри лечебни резултати. При липса на жълта мъртва коприва може да се замени с бяла мъртва коприва.

Запарката за пиене се приготвя като 1 препълнена ч. л. билка само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да кисне. За компреси 3 препълнени ч. л. билка се попарват с 1/2 литър вода и се оставят малко да се изкисват. С от варата се напояват кърпи и с тях се правят топли компреси.

За приготвяне на баня на половината тяло се използва цялото растение.
Смесен чай: жълта мъртва коприва, енювче и енчец се смесват в равни количества. 1 препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарва с 1/4 л вода.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.