Витамин Е токоферол

Притежава антиоксидантни свойства-подтиска окислението на мастните киселини, поддържа стабилнотта на клетъчните мембрани и вътреклетъчните структури, противодейства на окислителното действие на различни токсини и свободни радикали. Витамин Е се съдържа в нерафинираното растително масло, черения дроб, яйцата, зърнените храни, листните зеленчуци и ядките. Хиповитаминоза Е се проявява с хемолиза на еритроцитите, поради нарушена стабилност на мембраните, анемия, увеличена екскреция на креатинин с урината. Дневни нужди : 10-12 мг алфа ТЕ, за кърмачета - 0,5мг/кг.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.