Коноп / Cannabis sativa

Коноп / Cannabis sativa
Семейство - Cannabaceue, Н. Hanf, фр. Chanvre. анг. Hemp, ит. Сапара,

Едногодишно културно и диво растение. Цъфти през втората половина на лятото. Берем - Sumitates cannabis - връхчетата и Semen cannabis - семето. От семето се прави масло - Oleum cannabis, което след ка то изсъхне, става подобно на безира (Oleum lini). Отварата от семето или връхчетата лекува анги-
на, хрема, кашлица. Използва се при възпаление на пи кочния мехур и като слабително. Смляно и сварено се мето се прилага външно за лапи при болки от отоци, ставен ревматизъм, болки в гърлото, узряване на ци реи. Топлото конопено масло се употребява за разтри ване на гърдите на кърмачките при подутини (ядки) и намаляване на кърмата. Доза: 10/500.
Женските съцветия на растението както и семена та - марихуана - се изсушават и понякога обработват, когато са предназначени за употреба от човека с оглед на психоактивното им въздействие. Марихуаната наи-често се ползва заради специфичните й ефекти върху психиката, но в развитите страни все повече нараст ва медицинската й употреба сред болни от глаукома, СПИН, рак, множествена склероза и др.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.