Коприва / Urtica dioica

Коприва / Urtica dioica
Семейство - Urticaceae - коприви, Н. Grosse Brennessel, фр. Grande ortie, am, Stingging, um.Ortica, тур. Ъсърган.

Расте повсеместно. Многогодишно корени ще, едногодишни стъбла. Цъфти от пролетта до есен та.
Дроги: Herba, Folia и Radix - urticae dioicae. Рандеман за тревата - 4:1. За корените - 3:1. Корените берем през пролетта и есента, а тревата през пролетта. Отварата от корените и листата засилва апетита, пречиства кръвта, лекува ревматизъм подагра, скро-фули, и туберколоза и против продължителна менструация. Доза: 10/500.
Отвара от корените, смесена с оцет е отлично средство за подхранване на косата.
Широко популярна е копривената супа. Върховете и листата можем да смиламе, след изсушаване и да използваме за подправка на ястия или направата на пюрета и др. За лечение на язва в стомаха се препоръчва болният да яде дълго време само коприва във вид на различни ястия.
От семето се прави копривено брашно, което съдържа мравчена киселина и др. Болните от ревматизъм могат да правят бани като поразените места се масажират с китка прясна коприва.
Най-голямо съдържание на мравчена киселина в копривата има през есента - разгара на ловния сезон. Тя е вредна за ловджийските кучета, особено птичарите. Когато те тичат през тревата растението предиз виква възпаления по кожата и очите им, причинява фа рингити, стоматити и др.
От стъблата се вадят качествени текстилни нишки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.