Киселец / Rumex acetosa

Киселец / Rumex acetosa
Семейство Polygonaceae, Н. Grosser saner Ampfer, фр. Oseille commun, am. Sorell, urn Acetosa, рус. Щавель.

Многогодишно тревисто растение, високо около 60 см, със сочни стъбла и листа, рас­тящо в изобилие по поляните в по-голямата част от Евро­па и отглеждано като листен зеленчук. Цъфти през юни и юли. Горните листа са без дръжки и често са тъмночер­вени. С увеличаването на раз­мера на цветовете, те придо­биват червеникав цвят. Семе­ната, когато узреят, са кафя­ви и лъскави. Многогодишни­те корени навлизат дълбоко в земята. Rumex acetosa

Киселецът е отглеждан кул­турно в продължение на векове, въпреки че с времето популярността му е намаляла. Годните за ядене листа имат вкус, много близък до този на кивито или на ки­сели ягоди. Поради слабокиселия си вкус, се твърди, че гаси жаждата и се смята за полезен за повишаване на апетита. Листата могат да се добавят в салати за подсилване на вкуса.

Съдържа оксалова киселина, която допринася за ха­рактерния му вкус. Противопоказно е за хора с ревма тоидни оплаквания, камъни в бъбреците или пикочния мехур и др. подобни. Киселецът е също слабително средство.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.