Кучешко грозде / Solarium dulcamara

Кучешко грозде / Solarium dulcamara

Семейство Solanaeeae
Расте из буренищата и тревистите места, покрай градините, по нивите и др. навсякъде из България.
Увивен и катерлив полухраст с разклонено, тръбес-то, в основата вдървеняло стъбло, дълго до 2 м. Плодът е червен и месест, с многобройни семена, цъф ти в лилаво.
Използва се надземната част на растението без вдървенелите части, която се бере по време на цъфте жа - юни-юли. Суши се на сянка или в сушилня до 40°С. Опакова се в бали или торби и се пази се в сухо и про ветриво помещение.
Съдържа гликоалкалоид саланин, гликозид дулкама-рин, сроден с атропина, дулкамаретинова и дулкамаро-ва киселина, сладкото вещество дулкарив, танини, гор чило и др.
Стръковете на растението имат пикочогоно, пото-гонно и слабително действие.
Българската народна медицина препоръчва червено то кучешко грозде при запек, магарешка кашлица, за дух, водянка, ревматизъм, плеврит, подагра, копривна треска, нередовна менструация, болки в ушите, възпа ление на пикочния мехур, грип, сифилис, псориазис, ли шеи, краста, скрофулоза, екзема и др.
1 кафяна лъжичка от билката се запарва в половин литър вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 40 мл преди ядене 5 пъти дневно.
Счуканата прясна билка, кисната 20 дни в зехтин (1:10) служи за мазане на рани, циреи, хемороиди, навяхва-ния, отоци и др.
РАСТЕНИЕТО Е ОТРОВНО! Да се приема под лекарс ки контрол!

В нашата народна медицина се употребява и черно то кучешко грозде (Solanum nigrum L.), което е с бели цветове, а плодовете му са черни.
Надземната му част се употребява при епилепсия, менингит, главоболие, нощен задух, болки в пикочния мехур, стомашни болки и др., а коренът му, накиснат в зехтин, в същото съотношение, както при червено mo кучешко грозде, се употребява при същите болести за лапи при псориазис и като запарка - за жабурене при пъпки по венците.
СЪЩО ОТРОВНО РАСТЕНИЕ! Употребата му да се консултира с лекар!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.