ЛИПА / Tilia argentea

ЛИПА / Tilia argentea
Видове: Сребърна липа, сребриста липа, бяла липа
Семейство: Tiliaceae - липи). Н. Silberlinde, фр. Tilleul argentee.
Високо дърво със силно развити и дълбоки коро ни. Цветовете му са дребни, събрани по много в съцве-тие, чиято дръжка е сраснала с един прилистник. Изклю чително миризливи, те се посещават масово от пчелите. Затова липата се счита за едно от най-медоносните рас тения. Цъфти в зависимост от вида - (известни са пове че от 20) - през юни, юли и август. Използват се съцветията с и без присъцветниците на сребристата - Flores tiliae argenteae, едролистната

Fl. tiliae platiphili и дребнолистната липа - Fl. til. Cordatae, събрани по време на цъфтене, които се су шат на сянка или в сушилня до 45°С. Цвета на едроли стната събираме, опаковаме и съхраняваме отделно, а на другите два вида може и заедно. Рандеман за сребър ната 3:1, за другите два вида, съответно 4:1 и 9:2. Най-скъпа е дрогата на последния вид. В нашата народна медицина най-много се употребява сребристата липа. Тя расте из долините и предпланинските местности на цяла България, но най-много в североизточните й части до 1500 м н.в.
Липовият цвят притежава потогонно, леко дезин фекционно, противоспастично, противовъзпалително и диуретично действие.
Има отхрачващ ефект и успокоява лигавицата на дихателните пътища. Облекчава общото състояние при трескави състояния, тъй като улеснява отделяне то на повече течности от организма, като по такъв начин спомага за по-бързото изхвърляне на токсични те вещества от него.
Действа също така благоприятно при ревматични заболявания и при възпаления на пикочния мехур.

Отварата от липа се прилага се при простудни за болявания, грип, бронхит, бронхопневмония, плеврити, ангина, трахеобронхит, възпаление на пикочния мехур и бъбреците, гастрит, ревматизъм, хемороиди, нев растения, зъбобол и др.
Лекува водянка, шарка, кожни обриви, ревматизъм, подагра, пречиства кръвта. Доза: 10-20/500. С бани от липов цвят се лекуват различни неврози - 1/2 кг за една баня.
От дървесината се прави медицински въглен (Carbo tiliae), който се използва също и за рисуване.
Суровина за производството са още дървения мате риал, ликото и кората. Цветът съдържа слуз, етерич но масло, восък, танин, захар и др.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.