Иглика, жълта иглика / Primula officinalis

Семейство Primulaceae - игликови

Расте из цялата страна. Цъфти рано напролет. Златно-жълтите цветове на този вид иглика излъчват приятна миризма на мед и образуват съцве-тие, разположено върху високо от 10 до 20 см стъбло в средата на листна розетка.
Този вид се нарича още същинска иглика и се среща предимно по планинските пасбища, по хълмовете и в подножията на планините.
Широко разпространената висока иглика (Primula elatior), която расте почти по всички ливади, покрай пътища и под храсталаци, е със светложълто съцветие, което ухае много слабо. Лечебната и сила е равностойна на тази на същинската иглика и може да се използува по същия начин.

Третият вид, аурикулата (Primula auricula), нарича на още жълта лаванда, е алпийско растение под най-строга защита на природата и поради това не бива да се събира.
У нас най-често срещана е разновидността suave-olens с ясножълт цвят.
Берем корени, листа и цвят. Цвета берем с чашките или без тях. Корените - рано напролет през февруари и март, листата заедно с цвета - по време на цъфтеж. Корените, както и цвета сушим на слънце. Измиваме ги добре предварително под течаща вода. Листата су шим на сянка. Дрогите пазим в чували и на студено, но сухо място, за корените - проветриво.

Коренищата се изкопават внимателно за да не се нараняват. Когато изсъхнат, те трябва да останат светложълти, кремави, а не кафяви и тъмни. Рандеман от корените 4:1, от цвета - 6:1, от листата - 7:2. Са мо венечните листа съхраняваме в мукавени или дървени кутии.

Отварата от корените и цвета лекува бронхит, пневмония, астма, кашлица, болести на дихателната и нервната система, безсъние, болки в коремната об ласт и виене на свят. Пикочогонно - против възпаление на бъбреците пикочния мехур - и ревматични болки. До за: 10-15/500.

Съдържа: примверин, примулинова киселина, ензима примвераза и други. Специално в цветовете се съдър жат гликозим, цикламин, ензима примвераза и други.
Игликата замества успешно американската дрога Polygala senega.
Чаят от иглика е отлично укрепващо средство за нервите и сърцето, облекчава мигрена и главоболие на нервна почва, действа чудесно при възпаления на сър дечния мускул, водянка и склонност към апоплектичен удар.
Отварата от корени с мед се препоръчва за бъбреч ни заболявания.

При безсъние: 50 г иглика, 25 г цветове от лавандула, 10 г жълт кантарион, 15 г плодна шишарка от хмел, 5 г корени от валериана. Една препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарва с 250 мл вода и се оставя 5 минути да се изкисва. Пием горещо на глътки, преди лягане. Може да се подслади с малко мед.

За пречистване на кръвта: 50 г иглика, 50 г млади филизи от бъз, 15 г листа от коприва, 15 г корени от ра-дика. Взима се една, препълнена чаена лъжичка от тази смес, попарва се с 250 мл вода и се оставя да, кисне 5 .ми нути. През деня се изпиват на глътки две чаши чай, поде-ладен с малко мед. (Филизите от бъз представляват мла дите, току-що разпукали се пъпки през пролетта.)
Отлично средство за сърдечни оплаквания е виното от иглика, което можем да приготвим през пролетта. Пълним двулитрова бутилка (без да се тъпче) с пресни цели съцветия и доливаме бяло вино докато покрие билката. Запушваме с коркова тапа и оставяме 14 дни на слънце. При сърдечни оплаквания от виното се отпива една глътка, а сърдечно болни може да пият от него до три супени лъжици на ден.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.