Кърлеж, рицин / Rieinus communis

Семейство Euphorbiaceae - млечки

Кърлежът, по-известен под името рицин (Rieinus communis), наподобява по форма на семената напил се с кръв кърлеж. Произхожда от Източна Африка, но ка то техническа култура се сади във всички зони с уме рен климат.
ЦЯЛОТО РАСТЕНИЕ Е ОТРОВНО - включва отровния белтък рицин и алкалоида рицинин. Семената му съдържат 45-60% рициново масло. Приличат на семена та на боба (въпреки че двете растения са от различни семейства) и ако бъдат объркани и използвани за хра на, довеждат до натравяния Маслото има сложно хи мическо съдържание, между другото и глицериди на ри-циноловата и рицинисоловата киселини и мн. др.

Рицинът е култивиран още в дълбока древност заради извличаното от семената му рициново масло, което се е използвало за осветление. Семена от рицин са намирани в древноегипетски гробове от 4000 г. пр.н.е. Източници от това време описват извличането на маслото и неговото приложение като слабително средство.

Дрога - Semen ricini, от което се добива рициновото масло - Oleum ricini. Използва се като очистително.

Поради разнообразието от цветове на листата му (виолетово-черни, червени, зелено и бронз и др.), рицинът е широко разпространен и като декоративно растение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.