Solidago virga aurea

Семейство Compositae, Рус. Золотарник.
Среща се из храсталаците и горите, поска листи и каменливи места из цялата страна. Многогодишно тревисто растение е високо 30 см метличесто разклонено в горната си част стъбло. Листата при основните са с дълги дръжки, елиптични, назъбени, а горните, с къси дръжки или приседнали. Цветовете са зла-тистожълти, събрани в съцветия кошнички, групира ни на върха на стъблото в сложни съцветия.

Цъфти през лятото. Берем корен и трева – коренът през есента, а тревата през ля тото по време на цъфтеж - юли-август. Сушат се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка е със зелено стъбло и лис та и жълти цветни кошнички, без миризма, с горчив вкус. Па зим в книжни торби в сухо, сенчесто и проветриво помещение.

Съдържа неизучени алкалоиди, сапонини, дъбилни вещества, етерично масло, горчила, слуз, смоли, багрило, витамин С и др.

Билката притежава подчер тано пикочогонно и затягащо Solidago virga aurea (противодиарично) действие.
Отварата от корените и листата - против диария, дизентерия, кръвохрачене, силна и продължителна менструация. Тя действува и при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, невол но напикаване, пясък и камъни в бъбреците, застой на течности в организма, увеличение на простатата, ди абет, чернодробни заболявания и др. Българската на родна медицина препоръчва жълтия енчец в случаи на силна и продължителна менструация и др. Външно бил ката се прилага под формата на запарка заедно с растението поточарка Nasturtium officinalia R. Вг. за жабурене при разклатени зъби. Пресни или изсушени листа се използуват за налагане на гнойни рани. Във ветеринарната медицина отварата от растението се дава на животните при диария и трудно уриниране.

2 супени лъжици от билката се заливат с половин литър вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Запар ката се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
Доза: 5/500.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.