Магданоз, мерудия / Petroselium sativum

Petroselium sativum (Umbelliferae)
Култивира се в цялата страна. Събираме корени, листа и семе. Плодовете съдържат етерично масло, тлъсто масло, флавона апигенин, фурокумарина бергаптен. Основни компоненти на етеричното масло са апиол и миристицин - токсично вещество с психотропно и халюциногенно действие. Листата в свежо състояние са богати на много витамин С и каротин. Корените съдържат малко етерично масло с главна състав каапиол, флавоноиди - апигенин и негови гликозиди, фурокумарини и полиацетилени.
За лечебни цели се използват плодчетата Fructus petroselini), листата (Folia petroselini) и корените (Radix petroselini).

Препоръчва се извлек от 1/2 чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 мл вода, който се изпива за 1 ден. Прилага се и запарка от 4 чаени лъжички корени на 1/2 л вряща вода, която се прецежда след 15 минути и се изпива за 2 дни. Добър ефект се получава и със сока от прясното растение в доза 100-150 г.
Отвара от корените стимулира храносмилателна та система, облекчава болките при възпаление на сто маха и червата, пропъжда газовете и отваря апетита. Силно пикочогонно. Отвара от корена и семето се дава на кърмачките за увеличаване на млякото.

Доза за отвара: 10/500.
Извлек от корените на магданоза се прилага при болезнена менструация (регулира кръвотечението и премахва болката).
Дрогата не трябва да се използва от бременни, понеже може да предизвика продължителен спазъм на матката и загиване на плода. Пресен сок от листата на магданоза се маже външно при петна и обриви по кожата, при ужилване от насекоми, за "разнасяне" на млякото след прекъсване на кърменето и др.
Коренът и листата са ценна подправка за приготвяне на ястия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.