Пирей, троскот / Agropyrum repens

Agropyrum repens или Triticum repens
Расте като плевел по тревистите песъчли ви места, ливадите и пасищата, край оградите и пътищата, из нивите до 1500 м н. в. в цяла България. Тази трева е чума за земеделските култури.

Многогодишно, високо до 1,5 м тревисто, растение с цилиндрично, кухо, гладко и членесто стъбло, и силно развито шнуровидно, пълзящо корентце. Листата му са плоски, зелени или сивозелени. Цветовете са съб рани в зелени, сивозелени или слабовиолетови класове. Цъфти през юни - юли.

Използваме коренищата, които се вадят рано напролет, през април - в началото на развитието на растението - или есенно време - август-септември, след узряване на семената. Изкопаваните коренища се измиват и нарязват на дълги, до 20 см парчета и се сушат, разстлани на тънко на сянка или в сушилня до 50 °С.

Изсушената билка, е с жълтеникав цвят, характерен аромат и сладникав вкус. Опакова се в бали или торби. Пази се в сенчесто, сухо и проветриво помещение. Дрога - Rhizoma graminis. Търсена е и у нас и в чужбина.
Съдържа тритицин, манит, агропирен, гликованилин, белтъчни вещества, мазнини, етерично масло, витамин С, провитамин А, инозит, инулин, левулоза, гор чиви вещества и др.
Билката действа силно пикочогонно и леко слабител но. Употребява се при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, стомаха и червата, както и за пречистване на кръвта.
В българската народна медицина пиреят се употре бява още при подагра, безплодие, чернодробни страда ния, кашлица, ревматизъм др. Външно като лапи - при кожни обриви и отоци.
Доза: 25/500.
2 супени лъжици от билката се варят в 0,5 л вода 10 мин. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
В някои страни по време на глад, заради богатата им хранителна стойност коренищата на пирея са би ли смилани и смесвани с брашно за хляб или пък са били правени питки само от тяхното брашно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.