Мече грозде, дива боровинка / Arctostaphylos una Ursi

Семейство Ericaceae
Расте предимно във високопланинския пояс на Западния и централния Балкан, Рила, Родопите, Витоша, Пирин, Осогово и Али Ботуш - по сухите скалисти и каменисти поляни и из по-сухите иглолистни гори. Дребно храстче с неназъбени кожести и вечно зелени листа. Цветовете му са бледорозово-бе-ли с кълбовидна форма, като гърненица, по няколко заедно. Цъфти през май-юни. Плодът е червена, сухо - месеста ягода с 3-7 семена. Прилича много на черните боровинки и брусниците.

Берем листата от мечото грозде по време на цъфтежа, но брането става, като отрязваме целите стъркове на растение то, които разстиламе и сушим на сянка или в сушилня до 40°С. Събирането трябва да става внимателно, за да не ги смесваме с листата на червената боровинка (Vaccinium vitis-Maea L.), които са овални и с кафявочерни точки от долната им страна, както и с листата на чимшира (Buxus sempervirens L.), които са с главна средна жилка, без мрежеста нерватура; с листата на синята бо ровинка (Vaccinum ulignosum L.), които са целокрайни, по-широки и не са кожести; с листата на черната бо­ровинка (Vaccinium myrtillus L.) - те от своя страна не са кожести и са назъбени.

За да получим дрогата Folia uvaursi, след доброто изсушаване обрулваме с ръка листата, които отгоре са тъмнозелени, а отдолу - бледорозови, без миризма и със слабо горчив и тръпчив вкус. Много търсена и изнася на билка. Отварата от листата притежава отлични дезинфекционни и пикочогонни свойства, прочиства бъбречните легенчета и канали, пикочния мехур и пътища.

Лекува много добре при хронични възпаления на бъбреците и пикочогонната система, неволно напикаване, кръвопикаене, пясък и камъни в бъбреците и мехура, туберкулоза на бъбреците, маточни заболявания, бяло течение, неволно семетечение, захарна болест, водянка. Доза: 10/500.

Съдържа арбутин, дъбилии вещест ва, галопа киселина, галотанин, елагова киселина, елаготанин, свободен хидрохинон, уваол, хиперозид, кверцитин, изокверцитин, мирицитрин, мирицетин, кверцитрин, хинииова и мравчена киселина и малко количество етерично масло.

Дезинфекционното и пикочогонното действие на листата от мечо грозде върху отделителната система, се дължат на разлагането на арбутина до хидрохинон и метилхидрохинон, които са силни антисептици в алкална урина. Ето защо отварата от листата на ме чото грозде трябва да се взима с малко сода бикарбонат.
1 супена лъжица счукани листа се варят в 0,5 л вода 10 мин. Прецедената отвара се пие по 1 винена чата преди ядене 4 пъти дневно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.