За какво се използва ореха

Отрязва се и се напъхва в гърлото на дамаджана с два-три литра вино. Гърлото и коренът се запечатват отвън със студен пчелен восък и дамаджаната се зари ва наново до есента, когато се изравя и от получената течност се пие три пъти на ден по 50 мл на гладно.
Отварата от младите листа и шлюпките се прилага при възпаление и болки в стомаха и червата и против диария, за пречистване на кръвта, като тонизиращо нервната и храносмилателната системи средство, за лечение на кожни обриви, за подсилване на слаботелесни деца, за понижавана на артериалното наля гане и нивото на кръвната захар.
Листата на ореха са с голямо съдържание на йод, поради което чаят от тях се пие за профилактика и лечение на гуша, атеросклероза и йоден недостиг.Външно отварата се използва за укрепващи бани при рахит, ек земи, възпаления на кожата, хемороиди, кървене на венците (чрез жабурене), промивки на стомаха и червата, при бяло течение и нередовна менструация у жената.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.