Внимавайте с ореховите ядки

При продължителен престой ореховите ядки се развалят и могат да образуват високотоксич-ни вещества, затова трябва да не се допуска гранясва-нето им и да се консумират сравнително бързо. Зелените орехчета са богати на витамин С. Пригот вената от тях спиртна настойка успешно и бързо ле кува всякакви възпалителни процеси в устната кухина. В миналото отварата от шлюпките и шумата се е използвала като оцветител - за боядисване на коса (тьмно-кафяво), платове, прежди и др. Дроги: Folia juglandis и Cortex nucum juglandis. Млади те листа са търсена у нас и за износ дрога. В Германия например, се пият с мляко като подсилващо средство.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.