Ароматен Османтус

В Централен Китай от хилядолетия се култивира ароматният османтус, използван в местните ритуали за направата на чай. Във всички региони на Китай се предлага зелен и черен чай, ароматизиран с османтус. Дълговечна китайска традиция е да се използват наситнени цветове и листа от храста за ароматизиране на някои сортове чай или да се използват директно за приготвяне на натурален чай от османтус. Етеричните масла, съдържащи се в цветовете, помагат при кашлица. Ароматният османтус притежава няколко разновидности и това са: 0. fragrans var. latifolius с дребни жълто-бели цветове, O. fragrans var. thunbergii с оранжеви цветове и 0. fragrans var. aurantiacus с червеникави цветове, които имат много силен, фруктово-цветен аромат с примес на праскова. От столетия в източнокитайския град Ханджоу, известен с красивата природа, чаените си плантации и производството на коприна, през лятото се провежда фестивал, посветен на османтуса.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.