Използване на цикория


Изсушените и стрити корени от цикория се използват като добавка или заместител на кафето, младите листа като подправка в различни печива и зелени салати, придаваща им приятен възгорчив привкус и кафейно-орехов аромат, а цветовете в билкови чайове и като добавка в различни плодови сокове. В Белгия има традиционно местно ястие със запечена цикория, ябълки и сирене. Съществуват специални културни двугодишни форми цикория с крехки стъбла и повече листна маса, предназначени за хранително-вкусовата промишленост. Ако се използва редовно, независимо дали под формата на кафе, чай, салата и др., цикорията води до изчистване на черния дроб и бъбреците от токсини, шлаки, тежки метали и др. и подобряване общото състояние на организма. Освен че е полезно и лечебно растение, цикорията е добър медонос и дава много нектар и прашец за пчелите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.