Репей / Lappa major или Arctium majus

Репей, чичка , бутрак, куштрява, лепка, лопуш.
Семейство Compositae

Расте повсеместно no бунищата, пущинаците, градините и нивите
Lappa minor -както предходния вид Н. Kleincopfige klette. ане. Couckoo buton,
Тревисто, високо до 1,5 м, силно разклонено растение с вретеновиден месест корен, си-во-кафяв отвън и бял и сочен отвътре.

Расте по влажни, необработени и буренливи места, из горите и храсталаците в цялата страна. Цъфти през лятото в розово-чер вено. Цветовете са глави като на трън, но лепливи, с изкривеника- Arctium majus то въдица, бодли. Берем Radix и folia - корените есенно време, а листата през юни и юли. Рандеман - 5:1. Лис тата сушим на сянка. Корените трябва да нарежем веднага след изваждането, защото изсъхнали веднъж, почти не могат да се режат.

Отварата и от листата и от корените е отлично пикочогонно и потогонно средство, пречиства добре кръвта, действа дезинфекционно и антибактериално. Прилага се против ревматизъм, подагра, кожени обривu, хемороиди, скрофули, малария, треска и начало на туберкулоза. Със същата отвара се правят бани, сти мулиращи растежа на косата. Доза: 1/500. Дрога - Radix bardanae.

Репеят подпомага обмяната на веществата, усилва клетъчния растеж. Билката задържа развитието на туморите.

Има широк спектър на приложение - при бъбречни камъни, подагра, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха, диабет, малария, бронхит, хемороиди.
Външно действа за заздравяване на рани, язви, изгаряния, хемороиди и за укрепване на косата при косопад, както и за налагане при ревматизъм, натъртване, по дагра.

Коренът, сварен във винен оцет (2:10) се прилага против пърхот и за заздравяване на косата. Настойка от корените в терпентин (1:10) се използва за мазане при ревматизъм и шипове. Сварените листа се препоръчват за налагане на лапи при ревматизъм, подути лимф ни възли, рани от изгаряния, хемороиди.
1 кафяна лъжичка смлени корени се вари 10 минути в 500 мл вода. Пие се по 1 кафяна чашка преди ядене, 4 пъти дневно.

Отвара от семената се използва при виене на свят. Семената могат да се употребяват като 1 кафяна лъжичка, леко се счукат и се залеят вечерта с 400 мл студена вода. На сутринта течността се прецежда и се изпива на 5 пъти преди ядене по 1 винена чашка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.